Război virtual: site-ul Mastercard, atacat de hackerii pro-WikiLeaks

Un război virtual în toată regula are loc în acest moment în jurul WikiLeaks. Ultima victimă a hackerilor este site-ul companiei Mastercard, care a suspendat ieri plăţile către organizaţia lui Julian Assange. În paralel, oficialii PayPal au admis că presiunile guvernului SUA sunt cele care i-au determinat să ia decizia privind blocarea contului în care Assange primea donaţiile prin Internet.

Site-ul Mastercard nu mai este deocamdată disponibil, după un atac al hackerilor care acţionează coordonat sub numele Anonymous. Este o urmare a deciziei de ieri, luată de Mastercard şi Visa, care au suspendat plăţile făcute de donatorii din întreaga lume către WikiLeaks, site-ul care publică telegramele deiplomatice americane.  Hackerii pro-WikiLeaks au anunţat deja pe contul de Twitter atacul de tip DDOS (Distributed Denial of Service) asupra site-ului Mastercard. Există şi un nume pentru operaţiunea care presupune coordonarea eforturilor hackerilor pentru pedepsirea companiilor care au acţionat împotriva lui Assange: "Operaţiunea răsplata". Hackerii din Anonymous par a avea legături cu site-ul 4chan.org, scrie BBC News. Mastercard a precizat azi că tranzacţiile companiei nu sunt afectate. "MasterCard se confruntă cu un trafic intens pe site-ul companiei, MasterCard.com, dar acesta poate fi accesat în continuare. În prezent, facem eforturi pentru a normaliza viteza de accesare". "Acest lucru nu afectează in nici un fel capacitatea posesorilor de carduri de a efectua tranzacţii în siguranţă", precizează declaraţia trimisă EVZ de PR-ul companiei. Fapte de luptă Mastercard nu este prima victimă a atacurilor. Un alt site care a avut de suferit a fost cel al PostFinance, banca elveţiană care a blocat conturile lui Assange. Blogul PayPal, furnizorul de servicii financiare electronice care a blocat plăţile către Assange, a fost de asemenea ţinta atacurilor care au venit din partea hackerilor pro-WikiLeaks. Marţi, şi pagina web a parchetului suedez, care îl acuză pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, de viol, a avut de suferit. Site-ul a fost indisponibil timp de mai multe ore ca urmare a unui atac al hackerilor. Potrivit AFP, site-ul şi conturile de e-mail ale avocatului celor două femei care au depus plângere împotriva lui Assange au fost de asemenea atacate. Site-ul WikiLeaks a avut partea lui de atacuri, din partea unor hackeri ostili, şi a fost în mai multe rânduri indisponibil, pe parcursul săptămânii trecute. Problemele s-au rezolvat însă săptămâna aceasta. Partidele Piraţilor din Europa au anunţat că îşi pun serverele la dispoziţie pentru a menţine online site-ul WikiLeaks, pe care zilnic, apar noi telegrame diplomatice americane.

"Îngrijorate de atingerile aduse libertăţii de informare, de opinie şi a presei, Partidele Piraţilor au decis într-o rezoluţie comună să facă Wikileaks disponibil pe o infrastructură comună tip "oglindă" la nivel mondial", spune o declaraţie postată pe site-ul Partidului Piraţilor din România. PayPal admite presiunile Departamentului de Stat Decizia Visa privind suspendarea temporară a plăţilor către site-ul fondat de Assange a fost luată ieri de oficialii companiei care au precizat că o hotărâre finală va fi luată după ce vor analiza activitatea WikiLeaks. Între timp, compania care procesează donaţiile către Wikileaks a ameninţat că va acţiona în judecată companiile Visa şi Mastercard pentru decizia lor. Datacell, o firmă din Islanda, a precizat că acţiunile celor două companii încalcă contractul încheiat cu clienţii. "Clienţii Visa ne contactează pentru a ne spune că au donat şi că nu sunt mulţumiţi de faptul că această companie le respinge donaţiile", spune o declaraţie a Datacell.

"Este clar că Visa se află sub influenţă politică", mai spune declaraţia companiei.

The Guardian, una dintre publicaţiile partenere ale WikiLeaks în demersul publicării telegramelor, a scris ieri că, în vreme ce au oprit transferurile de bani către WikiLeaks, Visa şi Mastercard permit în continuare donaţiile către Knights Party, o organizaţie rasistă susţinută de Ku Klux Klan. Azi a apărut şi o explicaţie suplimentară a oficialilor PayPal. Un reprezentant al companiei, citat de The Guardian, a admis că suspendarea contului WikiLeaks a fost decisă după ce Departamentul de Stat i-a avertizat că site-ul fondat de Assange este implicat în activităţi ilegale. Citeşte aici despre scandalul WikiLeaks decodat de hackerii români şi aici despre ultimele telegrame diplomatice americane publicate de acest site.