Evenimentul Zilei > International > Wikileaks: Fiul lui Bin Laden a cerut certificatul de deces al tatălui său
Wikileaks: Fiul lui Bin Laden a cerut certificatul de deces al tatălui său

Wikileaks: Fiul lui Bin Laden a cerut certificatul de deces al tatălui său

WikiLeaks dezvăluie că unul din fiii lui Bin Laden a solicitat un certificat de deces pentru liderul al-Qaida, care a fost ucis, În Pakistan, într-un raid militar american, în 2011.

Potrivit documentelor publicate de WikiLeaks, la patru luni de când Osama bin Laden a fost ucis într-un raid american în Pakistan, unul dintre fiii săi a cerut certificatul de deces al tatălui său, într-o scrisoare adrestă ambasadei SUA din Arabia Saudită.

Nu se știe când a obșinut Wikileaks documentele, nici dacă acestea sunt autentice, precizează npr.org, care transmite că răspunsul, din data de 9 septembrie 2011, este dat de consulul general de la ambasada SUA din Riyadh, care afirmă că nu a fost eliberat un certificat de deces.

Diplomatul a adăugat că experți juridici ai Departamentului de Stat i-au adus la cunoștință că un astfel de document nu a fost întocmit. "Acest lucru este în concordanță cu practica obișnuită pentru persoanele fizice ucise în cursul operațiunilor militare", se arată în răspunsul dat de Glen Keiser, consulul general de la ambasada SUA din Riyadh.

În loc de un certificat de deces, Keiser i-a furnizat lui Abdallah ben Laden documente ale justiției americane în care responsabili americani confirmau moartea tatălui său, fapt care ducea la renunțarea urmării lui în instanță.

"Sper că aceste documente ale guvernului american vă vor fi de folos dvs. și familiei", a mai scris consulul.

Scrisoarea face parte dintr-o serie de 500.000 de documente legate de Arabia Saudită, pe care Wikileaks le publică. Aproape 60.000 de documente, cele mai multe în limba arabă, au fost deja publicate.