WikiLeaks: Boeing acuză Airbus că a vrut să mituiască oficiali ai guvernului român. Orban neagă discuţiile

WikiLeaks: Boeing acuză Airbus că a vrut să mituiască oficiali ai guvernului român. Orban neagă discuţiile

Reprezentantul regional al companiei americane Boeing a acuzat producătorul european EADS că a intenţionat să mituiască oficiali din guvernul României pentru a obţine un contract de reînnoire a flotei Tarom, se arată într-o telegramă a ambasadei SUA la Bucureşti, publicată de ziarul spaniol El Pais. Ministrul Transporturilor din acea perioadă, liberalul Ludovic Orban, neagă orice discuţii cu oficialii Airbus.

Mita ar fi fost de trei procente din valoarea contractului de un miliard de dolari, i-a dezvăluit Monte Frazier, oficialul companiei Boeing, fostului ambasador american la Bucureşti Nicholas Taubman, potrivit depeşei.

Frazier i-a declarat ambasadorului că mai mulţi manageri ai companiei Tarom s-au întâlnit cu el în secret la un spectacol aviatic din străinătate pentru a-l informa că mai multor oficiali din ministerul Transporturilor şi din cabinetul premierului li s-a oferit şpagă pentru a forţa compania aeriană să achiziţioneze avioane noi de la grupul EADS, acţionarul majoritar al Airbus.

"Boeing este îngrijorată că EADS nu intenţionează să concureze cinstit şi că ar putea încerca să influenţeze oficiali din guvernul român în favoarea Airbus", subliniază telegrama datată 31 iulie 2008. Orban: "În viaţa mea nu am avut discuţii cu oficiali Airbus" Ludovic Orban, ministru al Transporturilor în acea perioadă, susţine că, el personal, nu a avut astfel de discuţii cu oficialii Airbus. "La acea vreme se punea problema înlocuirii a două avioane Airbus vechi, cu care efectiv nu mai aveam ce face. Singurul lucru pe care l-am spus celor de la Tarom a fost că ar fi bine să le mărite. Atunci cei de la Tarom au primit o ofertă pe căi neoficiale din partea Airbus de a le înapoi cele două avioane vechi şi să achiziţionăm altele noi. Afacerea nu s-a încheiat că mi s-a terminat mandatul", a spus Orban, care a comentat dezvăluirile Wikileaks ca fiind "o aiureală". "Eu personal nu am avut în viaţa mea discuţii cu oficiali ai Airbus. Şi nici nu mi-am exprimat preferinţa pentru achiziţia acestor avioane", a continuat Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News