WIKILEAKS: Americanii au trimis oameni ai companiei Blackwater să îi ajute pe rebelii libieni și sirieni

WIKILEAKS: Americanii au trimis oameni ai companiei Blackwater să îi ajute pe rebelii libieni și sirieni

Fostul director al firmei de securitate Blackwater a ajutat opoziția din Libia, iar ulterior a fost trimis să îi contacteze, în Turcia, pe rebelii din Siria, la cererea unei comisii a Guvernului SUA, conform unor e-mail-uri ale companiei americane private de analiză strategică Stratfor, publicate de site-ul libanez ”Al-Akhbar English”.

Jamie F. Smith, fostul director al Balckwater, este în prezent director executiv al firmei de securitate SCG International. Într-un e-mail trimis agenției Stratfor la 11 februarie, Smith laudă modul în care compania sa adună informații și spune că ”background-ul” său ”este CIA. ”Compania noastră este formată din din foști oameni ai DOD (Departamentului Apărării), ai CIA și foști oameni ai legii. Noi furnizăm servicii pentru aceleași grupuri, sub forma pregătirii și adunării de informații”, spune Smith în e-mail.

Smith a devenit o sursă importantă de informații pentru Stratfor în septembrie, în momentul în care el și vicepreședintele agenției au realizat un raport, informează site-ul ”Business Insider”.  Smith  i-a furnizat informații(sub numele de cod LY700) lui Burton, asupra evenimentelor din Libia, unde SCG International fusese contractată să apere membrii Consiliului Național de Tranziție și să îi antreneze pe rebelii libieni.

Smith a dat informații despre dispariția rachetelor SAMs și, se pare, a luat parte la uciderea fostului dictator libian Muammar Gaddafi, în orașul Sirt, unde a fost capturat. Într-un e-mail trimis la 13 decembrie, în care Stratfor organizează informațiile asupra opoziției siriene, pe care le ceruse Smith, Burton afirmă că Smith ”se va întâlni cu anumite persoane, descrise drept lideri importanți”. Controversata firmă de securitate Blackwater, care avea contract cu Departamentul de Stat, este acuzată de crime, distrugere de dovezi audio şi video, distribuire de substanţe interzise, evaziune fiscală, folosirea copiilor în activităţi de prostituţie şi trafic de armament. În 2007, într-un raport al Congresului, Blackwater a fost acuzată de implicarea în cel puţin 195 de incidente armate, în Irak, începând din 2005, fiind denunțat modul în care Departamentul de Stat a muşamalizat activitatea companiei.

Ne puteți urmări și pe Google News