WhatsApp, schimbări majore din 6 martie. Cum îi va afecta pe utilizatori

Sursă foto: Unsplash

Celebra aplicație de mesagerie WhatsApp se va schimba radical la începutul primăverii. Iată ce impact vor avea acestea asupra utilizatorilor.

Peste câteva săptămâni aplicațiile WhatsApp și Messenger vor trebui să permită accesul la mesaje din alte aplicații de chat, conform cerințelor impuse de Uniunea Europeană.

WhatsApp, schimbări majore

WhatsApp trebuie să respecte prevederile Legii privind piețele digitale. Potrivit acestui regulament, Uniunea Europeană identifică principalii actori de pe fiecare piață digitală (numiți și "gatekeepers") și îi obligă să fie "interoperabili".

WhatsApp, cu cei 2,3 miliarde de utilizatori la nivel global și sute de milioane în Europa, nu este scutită de aceste obligații: pentru a putea continua să funcționeze în Europa, trebuie să permită accesul la aplicațiile concurente.

Data limită este 6 martie, moment până la care marile platforme de chat trebuie să ofere interoperabilitate utilizatorilor lor, sub amenințarea unor amenzi severe din partea UE pentru cei care nu respectă această dată, stabilită încă din 2023.

Ce impact va avea asupra utilizatorilor

La început, WhatsApp va oferi opțiunea aceasta utilizatorilor în mod facultativ, justificând că conversațiile cu utilizatori de pe alte platforme sunt mai puțin sigure decât cele cu utilizatori WhatsApp.

Va fi introdusă o nouă filă în aplicație, dedicată chat-urilor "mixte" cu terți, iar nu toate funcțiile vor fi disponibile imediat, conform informațiilor furnizate de WABetaInfo.

WhatsApp, schimbări majore din 6 martie. Cum îi va afecta pe utilizatori. Sursă foto: Unsplash

Schimbări și la Meta și Google

Pe lângă WhatsApp și alte platforme de socializare se vor schimba. Utilizatorii UE își vor putea deconecta conturile Instagram și Facebook, precum și alte servicii Meta înainte de intrarea în vigoare a noului Digital Markets Act (DMA), a anunțat gigantul tehnologic la finalul lunii ianuarie.

Modificările înseamnă că utilizatorii din Uniunea Europeană vor putea folosi multe dintre serviciile Meta fără ca informațiile lor să fie partajate între ele. De exemplu oamenii vor putea folosi  Messenger ca serviciu autonom fără un cont Facebook. Dacă și-au conectat anterior conturile de Facebook și Instagram, le vor putea deconecta.

Aceștia vor putea, de asemenea, să folosească aceste servicii fără ca informaţiile de la conturile lor primare de Facebook să fie accesibile. Cu toage acestea, Meta spune că acest lucru va duce la o funcționalitate redusă.

Google a anunțat la rându-i că va permite utilizatorilor să oprească partajarea datelor între servicii precum Căutare, Youtube, Google Maps și Chrome.