Wenger, tehnicianul cu master in economie

Wenger, tehnicianul cu master in economie

Echipa engleza de fotbal Arsenal Londra ii va oferi managerului Arsene Wenger un "contract pe viata". 

Entuziasmati de rezultatele obtinute de francez in cei zece ani de cand sta pe banca „tunarilor”, diriguitorii gruparii londoneze insista ca Wenger sa-si prelungeasca angajamentul, care ii expira in 2008. Managerul urmeaza sa primeasca 4,5 milioane de euro pe sezon. Pana sa ajunga la asemenea venituri, Wenger si-a construit cu grija o cariera in care studiul a fost mereu in prim-plan.  El are un master in economie si vorbeste cinci limbi straine.

Nascut pe 22 octombrie 1949, la Strasbourg, Wenger este un manager in adevaratul sens al cuvantului. Francezul nu este supranumit degeaba „Profesorul”. Pentru Wenger, un erudit, stiinta administrarii afacerilor nu mai are, de mult, nicio taina.

Arsene a studiat ingineria la una dintre cele mai prestigioase universitati europene, „Robert Schuman” din Strasbourg. La 25 de ani, Arsene obtinea si un master in economie, la aceeasi institutie de invatamant. Mai mult, „boss”-ul de la Arsenal Londra vorbeste nu mai putin de cinci limbi straine: engleza, germana, italiana, spaniola si japoneza!

Ne puteți urmări și pe Google News

Totusi, lui Wenger nu i-a fost usor sa-si croiasca loc in lumea fotbalului, un sport definit in Anglia „drept unul de gentlemeni, practicat de golani”.

Un fotbalist ratat

Ca jucator, a fost un stoper modest. Longilin, artagos, dar rudimentar tehnic, Wenger a trecut intre 1969 si 1974 pe la trei cluburi de amatori din nordul Frantei: Mutzig, Mulhouse si Vauban. In 1978, lui Wenger i s-a ivit sansa de a debuta in fotbalul mare, la RC Strasbourg. A fost in lotul formatiei-fanion din regiunea Alsacia timp de trei sezoane. In 1979, RC Strasbourg a cucerit titlul in Franta, dar Wenger a avut numai trei aparitii in echipa.

Din 1981, Wenger este manager cu patalama la mana. A obtinut diploma de specialist in domeniu tot la „Robert Schuman”. Imediat, diriguitorii clubului de fotbal RC Strasbourg, impresionati de felul in care Wenger impletea sportul cu studiul, i-au oferit postul de antrenor al formatiei de tineret.

Aceasta experienta i-a priit de minune, Wenger fiind un specialist in lucrul cu pustii. Dupa doua sezoane la tineretul celor de la Strasbourg, Arsene a acceptat un post de antrenor secund la AS Cannes. In 1984, Wenger a fost numit antrenor principal la Nancy, insa a esuat. Cu el la timona, echipa a retrogradat din prima liga franceza.

Totul s-a schimbat pentru Wenger in 1987, cand a primit postul de tehnician al celor de la AS Monaco. A cucerit campionatul in Franta, inca din primul sezon, fiind desemnat antrenorul anului 1988 in „Hexagon”. A mai cucerit pentru monegasci doua Cupe ale Frantei, doua campionate si Cupa Cupelor, in 1992.

El a socat intreaga Europa, in 1994, cand a refuzat si nationala Frantei, si conducerea tehnica a celor de la Bayern München, preferand formatia Nagoya Grampus Eight, din Japonia! Timp de doua sezoane, Wenger a facut minuni in Tara Soarelui Rasare. Dintr-o echipa care se lupta pentru evitarea retrogradarii, „Profesorul” a facut din Nagoya o trupa de top, cu care a cucerit campionatul si Cupa Imparatului, in 1996.

„Agatat” la un amical

Aflat in vacanta, Wenger isi facea de lucru, vizionand meciuri amicale. A asistat la o partida Arsenal Londra - Queen Park Rangers, s-a imprietenit cu David Dein, vicepresedinte la „tunari”, si, de aici, povestea a curs firesc. Pe 28 septembrie 1996 a semnat contractul de manager si soarta lui Arsenal s-a schimbat. Definitiv.

In zece sezoane, Wenger a cucerit mai multe trofee decat oricare dintre predecesorii sai: de doua ori „dubla” campionat-cupa (1998 si 2002), un alt campionat in 2004 si doua Cupe ale Angliei (2003 si 2005). Cu el la timona, Arsenal a mai jucat doua finale de cupa europeana, ambele pierdute.

In 2000, Arsenal a cedat in ultimul act al Cupei UEFA, la penalty-uri, in fata turcilor de la Galatasaray, condusi de Gica Hagi si Gica Popescu, iar in 2006 a pierdut finala Ligii Campionilor, cu Barcelona, scor 1-2, dupa ce englezii au condus cu 1-0 vreme de 75 de minute. Wenger a fost primul manager din afara Marii Britanii care se aseza pe banca lui Arsenal si are toate sansele sa iasa la pensie de la Londra.

„Arsene Knows"

Descoperitorul minelor de aur

Arsene Wenger are reputatia unui descoperitor de talente. El l-a adus in Europa pe George Weah, pe cand antrena la AS Monaco. Liberianul a castigat apoi Balonul de Aur, in 1995, si a avut o cariera fabuloasa la AC Milan. Tot Wenger i-a format pe Patrick Vieira, Nicolas Anelka, Francesc Fabregas, Kolo Toure si Robin van Persie. De fiecare data cand pe „Highbury” ajungea un „no-name”, Wanger era sprijinit de fani. „Arsene knows” („Arsene stie”), scriau fanii pe bannere.

Pentru Vieira a fost ca un tata. L-a ochit pe mijlocasul francez pe cand acesta lustruia banca de rezerve la AC Milan. In 1996, Vieira avea 19 ani. Wenger semnase cu Arsenal, dar mai avea o luna de contract in Japonia, la Nagoya. In lipsa managerului, antrenorii il trimiteau pe Patrick sa joace pentru echipa secunda. Dupa ce Wenger a ajuns la Londra, Vieira n-a mai iesit din echipa vreme de noua ani, devenind simbolul si capitanul „tunarilor”.