De la sprâncene tăiate la gene false, modificarea părului din jurul ochilor reprezintă modalități de exprimare a stilului personal.
Sprâncenele și genele sunt mai mult decât simple decorațiuni. Scopul principal al acestora este de a proteja ochii, spune dr. Stephanie Marioneaux, purtătorul de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie, conform Live Science.
„Scopul lor este să formeze un strat de protecție pentru globul ocular împotriva oricărui lucru care l-ar putea amenința, fie că este lichid, fie că este solid, fie că este praf sau insecte”, a precizat medicul.
Sprâncenele protejează ochii de transpirație, mătreață sau de ploaia care pică pe față după cum a declarat Marioneaux pentru Live Science. Ele pot prinde sau absorbi aceste materii. De asemenea, unghiul lor poate direcționa firele de praf sau materie căte altă parte a feței, departe de ochi.
Sprâncenele sunt importante pentru expresia feței și pentru comunicarea emoțiilor subtile, iar creasta sprâncenelor permite mișcări mai expresive, potrivit unui studiu de modelare virtuală din 2018 publicat în revista Nature Ecology & Evolution.
Protecția oferită de gene
Genele oferă o protecție similară pentru ochi, dar o fac într-un mod diferit.
„Sunt aproape ca mustățile feței”, a spus Marioneaux.
Sunt lungi și sensibile, iar când ceva le atinge declanșează clipirea ca mecanism de apărare. Fără gene, ar fi nevoie de mai mult timp pentru ca clipirea să se activeze.
„Dar acest lucru vă avertizează că există ceva în apropiere care ar putea răni ochiul”, a spus medicul.
Genele pot prinde, de asemenea, lichide, praf și alte substanțe iritante pentru ochi. Și pot ajuta la menținerea ochilor umezi prin limitarea evaporării, potrivit unui studiu din 2019 publicat în Journal of the Royal Society Interface.
Afecțiuni care duc la pierderea genelor și sprâncenelor
Unele afecțiuni pot determina pierderea sprâncenelor sau a genelor. Alopecia, cunoscută și sub numele de căderea părului este una dintre afecțiuni. Uneori, genele cad din motive necunoscute. De asemenea, există persoane care își smulg genele fie pentru că sunt iritante, fie din cauza anxietății.
În alte cazuri, persoanele cu o afecțiune cunoscută sub numele de tricotilomanie au o constrângere de a-și scoate părul. O tiroidă subactivă poate provoca subțierea sprâncenelor, iar lupusul le poate face să cadă.
Dacă observați că sprâncenele sau genele vi se subțiază, cad sau se schimbă în alt mod, consultați un medic, a recomandat Marioneaux.
Dacă decideți să vă modificați sprâncenele din motive cosmetice dincolo de rimel, aveți grijă, mai ales dacă le vopsiți. Asigurați-vă că vopseaua este sigură pentru utilizare în jurul ochilor și evitați să o introduceți în ochi, a spus Marioneaux. Nu ar trebui să vă vopsiți genele, dar unele persoane pot folosi un amplificator pentru a-și face genele mai lungi și mai groase.