Statele Unite au denunţat marţi, 13 decembrie, rolul "destabilizator" al Chinei şi Rusiei în Africa, întinzând covorul roşu pentru zeci de lideri africani şi promiţând ajutoare de miliarde de dolari cu scopul declarat de a recâştiga influenţă pe continent.
Aproape 50 de lideri africani au fost invitaţi la acest summit, al doilea de acest fel după cel organizat în 2014 sub preşedinţia lui Barack Obama, şi de care preşedintele american, Joe Biden, vrea să profite pentru a-şi repoziţiona ţara pe continent.
Un efect destabilizator"
Vorbind a un forum de securitate în prezenţa mai multor lideri africani, secretarul american pentru apărare, Lloyd Austin, a constatat că "zilnic, China îşi extinde amprenta pe continent (...) şi asta ar putea avea un efect destabilizator, dacă nu e deja cazul cumva".
Cât despre Rusia, ea "continuă să trimită arme ieftine şi mercenari" pe tot continentul, a spus el. "La combinaţia dintre aceste activităţi ale acestor două ţări cred că merită să fim atenţi. Şi e clar că influenţa lor ar putea fi destabilizatoare", a continuat şeful Pentagonului.
"55 de miliarde de dolari pentru Africa în trei ani"
În această ofensivă de farmec americană, pentru a seduce parteneri africani uneori reticenţi, Statele Unite au scos bani, promiţând să acorde "55 de miliarde de dolari Africii în trei ani", potrivit Casei Albe.
Administraţia Biden trebuie să pună la punct detaliile de-a lungul acestui summit de trei zile din capitală. Marţi, a anunţat acordarea a până la 4 miliarde de dolari până în 2025 pentru angajări şi pregătirea personalului de îngrijire medicală din Africa, trăgând învăţăminte din pandemia de Covid-19.
Prima zi a summitului a abordat şi subiectul explorării spaţiului, cu semnarea de către Nigeria şi Rwanda a acordurilor Artemis sub impulsul Satelor Unite. Este vorba de primele ţări africane care o fac. Preşedintele Biden urmează să aibă intervenţii miercuri şi joi în faţa summitului.
"Partenariat"
El va pleda în special pentru un rol sporit pentru Africa pe scena internaţională, cu un loc în Consiliul de Securitate al ONU şi pentru ca Uniunea africană să fie formal reprezentată în G20.
La un forum organizat în marja summitului cu diaspora africană în Statele Unite, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a asigurat marţi că noua strategie a Statelor Uite se rezumă la un singur cuvânt: "Parteneriat". Totul, recunoscând că nu putem rezolva singuri priorităţile noastre împărtăşite", a spus el. Statele Unite se feresc totuşi să vorbească despre o competiţie deschisă cu China pe continent.
Beijingul este primul creditor mondial al ţărilor sărace şi în dezvoltare şi investeşte masiv pe continentul african, bogat în resurse naturale. În afara investiţiilor, schimbările climatice, insecuritatea alimentară - agravată de războiul din Ucraina - sau relaţiile comerciale şi buna guvernanţă sunt în centrul celor discutate la întâlnire.
Conflicte regionale
Summitul şi, în marja lui, cohorta de întâlniri bilaterale, este şi ocazia de a aborda o serie de conflicte, de la Etiopia la Republica Democratică Congo (RDC). Secretarul de stat american s-a întreţinut marţi cu preşedintele congolez, Félix Tshisekedi, a cărui capitală, Kinshasa, a fost lovită de inundaţii în ultimele 24 de ore, care au făcut peste 100 de morţi, promiţând ajutor pentru rezolvarea conflictului din estul ţării faţă de rebeliunea M23.
Félix Tshisekedi a spus că ţara lui este "victima unei agresiuni deghizate a Rwandei prin mişcarea M2", care "destabilizează serios această parte a ţării noastre" şi a solicitat "sprijinul şi presiunile Statelor Unite pentru a i se pune capăt".
RDC acuză Rwanda că susţine M23, ceea ce Kigali neagă. Preşedintele rwandez, Paul Kagame, este şi el la Washington.
"Un moment istoric pentru ţară"
Etiopia era şi ea pe ordinea de zi în prezenţa prim-ministrului Abiy Ahmed, pentru care este prima deplasare la Washington de la semnarea unui acord de pace, pe 2 noiembrie, între guvernul federal etiopian şi rebelii tigreeni, destinat să pună capăt la doi ani de conflict devastator.
"Suntem, cred, în faţa unui moment istoric pentru ţară", a afirmat Antony Blinken primindu-l pe liderul etiopian. În cursul dimineţii, oficialii americani au stat de vorbă cu preşedintele somalian, Hassan Cheikh Mohamoud, salutând acţiunea sa în lupta contra islamiştilor radicali shebab.
Acesta din urmă a arătat totuşi că "shebab nu pot fi înfrânţi decât militar. Este important şi să se mobilizeze societatea". În marja summitului, Statele Unite au anunţat de altfel un nou ajutor umanitar de circa 411 milioane de dolari pentru Somalia, ameninţată de foamete din cauza secetei care durează, notează lefigaro.fr
(Traducerea Rador)