Evenimentul Zilei > Actualitate > Washingtonul aruncă temuta JSOC împotriva ISIS
Washingtonul aruncă temuta JSOC împotriva ISIS

Washingtonul aruncă temuta JSOC împotriva ISIS

Statele Unite vor întări acțiunile forțelor sale speciale împotriva ISIS în Siria și Irak, făcând apel la aliați să își sporească și ei eforturile contra jihadiștilor.

Secretarul Apărării, Ashton Carter, a declarat marți în fața unei comisii a Congresului:

„Continuăm să accelerăm eforturile noastre după atacurile de la Paris și îi îndemnăm și pe ceilalți (membri ai coaliției internaționale – n.r.) să facă la fel.”

Statele Unite par să renunțe tot mai mult la principiul enunțat de președintele Obama, „fără soldați pe teren”.

Șeful Pentagonului a anunțat că Washingtonul își va desfășura în Irak „o unitate specializată” a trupelor de elită, alături de forțele irakiene și kurde, pentru „raiduri” punctuale împotriva Statului Islamic.

De exemplu, vor fi multiplicate în Irak și Siria operațiuni similare celei din mai 2015 împotriva lui Abu Sayyaf, un înalt oficial al johadiștilor, a explicat Carter. Abu Sayyaf a fost ucis, însă soția sa a fost capturată, furnizând o multitudine de informații valoroase despre ISIS.

„Trebuie creată o forță pregătită să reacționeze, capabilă, atunci când apare ocazia, de a purta raiduri ca acesta peste tot în Irak și Siria”, a detaliat Carter. El a ținut să strecoare și câteva accente din recuzita hollywoodiană:

„Nu știi cine îți va intra noaptea pe fereastră. Vrem ca toți șefii din ISIS și partizanii lor să aibă această senzație.”

Un oficial din Departamentul de Apărare a precizat ulterior că această „unitate specializată” va număra circa 200 de oameni.

„Nu știm deocamdată” dacă acești 200 se vor adăuga efectivelor americane deja prezente în Irak (3500 de oameni), sau vor fi selecționați din rândurile acestora, a explicat oficialul pentru AFP.

Pe de altă parte, Statele Unite „sunt gata să întărească” grupul de 50 de militari din forțele speciale pe care Washingtonul este pe cale să-l desfășoară în nord-estul țării pentru a consilia forțele arabe și kurde.

„Dacă găsim mai multe forțe locale pe care le putem ajuta” să combată ISIS, „suntem gata să facem mai mult”, a explicat Carter. „Căutăm oportunități să facem mai mult.”

Statele Unite nu vor să rămână singure în eforturile de a-și intensifica lupta împotriva ISIS:

„Sper că atentatele de la Paris vor stimula toată Europa pentru a face mai mult.”

Același apel de a face mai mult a fost adresat de Washington și țărilor vecine Irakului și Siriei, cum ar fi statele din Golf.

Le Point comentează că descrierea pe care Ashton Carter a făcut-o unității de forțe speciale ce va fi desfășurată în Irak corespunde JSOC (Joint Special Operations Command), o componentă secretă a fprțelor speciale americane antrenată pentru eliminarea sau capturarea șefilor din rețelele teroriste.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: