Fructele de soc, aliment sau medicament? Rețeta originală pentru prepararea vinului de soc

Puțină lume știe că fructele socului, acele bobițe negre, pot avea multe întrebuințări, mai ales că sunt adevărate surse de vitamine și minerale.

Din fructele de soc se poate prepara gem, dulceață, tinctură, infuzie și chiar vin. Deoarece vinul din fructe de soc îmbătrânește foarte bine este de preferat șă fie păstrat în butoaie din lemn de stejar sau într-un vas în care se adăugă bucăți din lemn de stejar.

Înainte de a prezenta rațeta de preparare a vinului din fructe de soc, ar fi bine să știm câteva din beneficiile pe care le au aceste fructe pentru organismul nostru.

Fructele de soc sunt foarte bune pentru tratarea gripei, guturaiului, obezității, constipației, herpesului, psoriazului, alergiei cutanate, sclerodermiei, bolilor de piele rezistente la tratamente clasice.

Fiind în această perioadă în care se caută leacul pentru tratarea COVID-19, o sugestie ar fi pentru medici de a lua în considerare faptul că fructele de soc sunt bune în tratamentul infecției cu HIV și în tratarea tumorilor maligne și benigne.

Dar, nu numai acestea sunt beneficiile fructului de soc. Cercetări recente plasează socul în fruntea celor mai puternice stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale.

Și nu în ultimul rând, fructele socului ajută la îmbunătățirea vederii nocturne, în tratarea bolilor oculare.

Ingrediente pentru vinul de soc

Rețetă pentru 11,5 litri:

4,5 – 7 kg  boabe de soc, fără codiţe; 9,5 litri de apă (apă de izvor – cel mai bine); 1,5 – 3 kg zahăr;  o linguriță și jumătate de enzime pectolitice;  3 lingurițe drojdie nutritivă; drojdie de vin.

Acidul tartric este unul din acizii importanți ce se găsesc în vin, fiind un reducător destul de puternic.

Metoda de preparare

Primul pas este spălarea și apoi zdobirea fructelor de soc. Atenție, a nu se zdobi  ca să se facă o pastă, ci doar se zdobesc pentru a se sparge bobițele.

Fructele zdobite se pun într-o oală sau un vas de 9,5 litri peste care se pun 2,5 kg de zahăr. Amestecul se pune la foc mic. Încălzirea face fructele de soc să-și dezvolte aromele și ajută la stabilirea culorii vinului.

Se toarnă sucul într-o găleată proaspăt curățată de 15 litri și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Gustați sucul pentru a-i verifica aciditatea și zahărul conținut. Dacă acestea nu au concentrația necesară, se poate adăuga 0,5 – 1 kg de zahăr și acid tartric.

Se adaugă enzime pectolitice (si tanin în cazul afinelor, murelor) și se răcește la sub 10 ° C în frigider sau cu pachete de gheaţă. Se pune o folie de plastic peste suc pentru a-l feri de aer. Se ţine sucul acoperit și la această temperatură timp de până la 3 zile.

A treia zi, se aduce sucul până la temperatura camerei. Se adaugă apoi din drojdia.

Vinul  se servește cel puțin peste 6 luni, în cazul în care doriți un vin decent. Cel mai indicat este să fie îmbuteliat în sticle cu dop din plută veritabilă şi desfăcut peste un an.   Dopurile sintetice nu permit vinului să respire.