În ediția de vineri a emisiunii Evenimentul Istoric, invitatul lui Dan Andronic și al cercetătoarei Alice Barbu a fost "un personaj extrem de interesant și de viu", cum l-a descris moderatorul. Gelu Voican Voiculescu a făcut o radiografie a momentelor cheie ale Revoluției din decembrie 1989. Rolul trupelor speciale sovietice a fost pus pe tapet în relație cu miza personală a lui Gorbaciov.
Invitatul a confirmat o parte a cronologiei unui moment asupra căruia planează încă incertitudinea: în 1990 a avut loc plecarea agenților sovietici, care erau în România din 1989. Informația a fost confirmată și de fostul premier Petre Roman, a precizat Dan Andronic.
"Sovieticii participaseră mai mult sau mai puțin vizibil la Revoluție. Am fost prezent în gara de protocol când au plecat. Primele date despre prezența trupelor sovietice au apărut în raportul lui Sergiu Nicolaescu. Se vorbea de o cifră de 67.000 de persoane. Ulterior și comisia Gabrielescu a menținut prezența acestor trupe (n.r. - la această cifră). A existat și un raport al SRI neterminat. În toamna lui 90 Petre Roman a făcut demersuri. Au fost îmbarcați într-o garnitură de tren, i-am văzut cu ochii mei plecând, eram senator la acel moment. Pe timpul Revoluției a acționat acea rețea R. Nu au mai primit ordinele pe care le așteptau. Au avut o prezență pasivă, dar există criteriul calibrelor", a explicat fostul viceprim-ministru din perioada imediat următoare evenimentelor cruciale din decembrie 1989.
În opinia lui Gelu Voican Voiculescu, Gorbaciov nu s-ar fi expus la o intervenție directă în România, căci visa la Premiul Nobel pentru Pace.
Petre Roman a ținut să-și precizeze mult mai exact poziția în articolul - Un fost prim-ministru confirmă prezența spionilor KGB în 1989 publicat de Dan Andronic în Evenimentul Istoric:
“În octombrie (n.n.1990), a venit la mine Mihai Caraman, fostul șef al SIE (1990-1992), și mi-a spus că sunt mii și mii, poate zeci de mii de agenți sovietici în România. Dar asta nu înseamnă că erau de dinainte de Revoluție, ci că veniseră după Revoluție. Deci în mod definitiv și irevocabil, din punctul de vedere a ceea ce am trăit eu, KGB care începuse să se opună politicii de deschidere a lui Gorbaciov care a culminat cu puciul, probabil că au trimis mulți agenți, mai ales prin Moldova. Atunci, am luat decizia, probabil una dintre cele mai deștepte pe care le-am luat, i-am cerut lui Mihai Caraman să-și sune omologul din Rusia și să-i ceară să-și retragă agenții. Fără nici un fel de alarmă publică. Ceea ce s-a și întâmplat, Mihai Caraman mi-a confirmat ulterior că rușii i-au retras.”
Mai pot spune că unul din membrii CFSN, una din figurile carismatice ale Revoluției mi-a confirmat plecarea agenților ruși, fiind unul din martorii îmbarcării lor în trenuri din Gara de Nord. Din motive personale mi-a cerut să nu-i fac public numele. (este vorba despre Gelu Voican Voiculescu)
De ce este importantă precizarea lui Petre Roman? Pentru că, așa cum reafirmă fostul prim-ministru, se confirmă prezența agenților KGB în România, într-un număr impresionant, 15-20.000 de oameni. Cu nuanța că Petre Roman nu crede că aceștia veniseră înainte de răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu, ci imediat după instalarea lui Ion Iliescu. O afirmație bazată pe o părere personală, dar contrazisă de documentele istorice aflate la dispoziția noastră. Vom continua publicarea lor, pentru a da posibilitatea celor care vor să se lămurească.