„Vulpea“ revine acasă: Virgil Ardelean, înapoi la „Doi ş’un sfert“
- Adam Popescu
- 10 ianuarie 2009, 02:00
La puţin peste două săptămâni de la preluarea funcţiei de ministru de interne, Gabriel Oprea a operat, ieri, o serie de schimbări cel puţin interpretabile la nivelul instituţiei pe care o conduce.
Printre acestea, cea care ridică cele mai multe semne de întrebare este numirea chestorului de poliţie Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea“, la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) - „Doi ş’un sfert“ - din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), înlocuindu-l astfel pe Petru Albu. Ministrul a motivat numirea ca fiind una „pentru îmbunătăţirea activităţii structurilor din MAI“.
Chestorul Virgil Ardelean revine, în urma deciziei de ieri, în funcţia pe care a ocupat-o între anii 1998 şi 2007 şi din care şi-a dat demisia de două ori. Prima dată, în iulie 2006, în urma scandalului declanşat de dispariţia lui Omar Hayssam, demisie care nu i-a fost acceptată de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. Din această perioadă datează şi celebrul bileţel scris de Omar Hayssam, şi publicat de EVZ, în care numele lui Gabriel Oprea, cel care l-a numit, ieri, pe Virgil Ardelean, apărea pe o listă a persoanelor care ar fi beneficiat de sponsorizări din partea sirianului. Oprea a negat atunci orice implicare în acest caz.
Numele „Vulpii“ a revenit în atenţia publicului în septembrie 2003, când chestorul a fost acuzat că i-a cerut procurorului general al DNA Ioan Amarie să dispună ascultarea telefoanelor agenţiilor de presă Mediafax şi AmPress. Una caldă, una rece
O altă numire cel puţin ciudată este cea a controversatului comisar-şef Toma Rus, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj, ca adjunct al şefului Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Poliţiei Române. Tot ieri, Oprea l-a numit la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române pe chestorul Petre Tobă, „singura mutare bună“, sunt de părere specialiştii.