Armele „invincibile” cu care Vladimir Putin își amenință inamicii nu sunt chiar de neoprit. În ciuda avantajelor pe care le prezintă, recunoscute de toată lumea, specialiștii au depistat o vulnerabilitate care pune mari probleme. În timpul vizitei președintelui american Joe Biden la Kiev, a testat o rachetă balistică intercontinentală de tip Sarmat, însă exercițiul s-a soldat cu un eșec.
Un expert militar britanic a arătat care sunt vulnerabilitățile celor mai lăudate arme rusești, rachetele hipersonice Zircon. El a precizat că fără a le subestima puterea, aceste arme au totuși câteva probleme care pornesc tocmai din caracteristicile pentru care sunt lăudate de oficialii ruși.
Vladimir Putin a anunțat în 2018 că racheta hipersonică 3M22 Zircon, dezvoltată de industria de război rusă, este o armă „invincibilă” care nu poate fi doborâtă de apărarea Statelor Unite.
Rușii au afirmat că Zircon poate atinge viteze de Mach 9, sau aproximativ 6.000 mph (9.650 de kilometri pe oră), astfel că sistemele antirachetă actuale sunt ineficiente.
După analiza datelor, un expert în război naval de la think tank-ul britanic, Royal United Services Institute, Sidharth Kaushal, a declarat că racheta Zircon are o limitare majoră. În opinia sa, arma invincibilă a lui Vladimir Putin nu poate atinge viteza hipersonică și, în același timp, să lovească o țintă în mișcare.
„Desfășurarea operațională a Zirconului este importantă, dar caracteristicile ei nu trebuie exagerate”, a spus Kaushal.
Rusia nu poate folosi racheta Zircon în Ucraina
Expertul britanic a arătat că folosirea acestei rachete nu va schimba situația din războiul pe care îl duce Rusia în Ucraina. În primul rând, navele sale nu pot lansa această rachetă din cauza blocajului impus de Turcia în strâmtorile Dardanele.
„Folosirea rachetei Zircon nu va face nimic pentru a schimba puterea imediată a Rusiei în războiul său în curs. Navele care transportă racheta nu pot fi redistribuite în teatrul de luptă din jurul Ucrainei prin Bosfor (ca urmare a închiderii strâmtorilor, de către Turcia - n. red.). În plus, chiar dacă ar putea fi utilizată, există puține ținte în interiorul Ucrainei care să justifice folosirea sa. Loviturile aplicate infrastructurii civile nu ar fi de natură să îndreptățească folosirea unui număr de rachete, probabil foarte scumpe”, a explicat expertul britanic.
Totodată, Kaushal a arătat că viteza foarte mare pe care o atinge o rachetă hipersonică poate fi chiar în dezavantajul său. El a arătat că în timpul zborului cu viteze foarte mari, Mach 5 și mai mult, acesta ionizează aerul din jurul lor, creând straturi de plasmă care blochează semnalele radar.
Vulnerabilitățile rachetei Zircon
Pe de altă parte, o astfel de rachetă precum cea dezvoltată de Rusia are nevoie, la rându-i de radare active care să le ghideze către ținte. Or, acest lucru presupune ca rachetele Zircon să-și încetinească viteza pentru a-și folosi radarul dacă țintește obiecte în mișcare, cum ar fi navele. Iar în acest interval de timp, e drept, foarte scurt, rachetele pot fi interceptate și doborâte de apărarea de la bord.
„Deoarece stratul de plasmă al rachetei împiedică utilizarea radarului activ și a altor senzori la bord pentru a urmări o navă țintă în faza terminală, racheta probabil trebuie să încetinească până la viteze hipersonice pentru a urmări țintele mobile”, a explicat Kaushal.
Pe lângă limitarea vitezei, racheta Zircon trebuie să rămână la o altitudine de aproximativ 12 mile (19 kilometri) până când este relativ aproape de țintă, iar acest lucru o face mai ușor de detectat pentru radare.
Chiar și așa, în ciuda vulnerabilităților, expertul britanic a avertizat că aceste arme nu trebuie subestimate. El a arătat că, în unele cazuri, radarele adverse ar putea detecta racheta doar când ajunge la 15 mile (24 de kilometri), oferind distrugătorilor doar 15 secunde pentru a reacționa, după cum relatează publicația Insider.