Vulnerabilitatea Inteligenței Artificiale. Resursele uriașe pe care le consumă tehnologia

Inteligența Artificială Sursa foto: Freepik.com

Inteligența artificială (IA) vine cu numeroase beneficii pentru utilizatorii din diferite domenii. Costurile și resursele pe care le implică dezvoltarea acestei tehnologii sunt imense.

Procesul de antrenare a modelelor bazate pe IA implică procesarea unor cantități uriașe de date. Pe de altă parte, centrele de date care alimentează tehnologia au nevoie de resurse uriașe de energie electrică.

Inteligența Artificială vulnerabilă la consumul de energie

Nevoile de energie ale centrelor de date cresc într-un ritm rapid. Pe măsură ce tehnologia bazată de Inteligența Artificială se dezvoltă, cantitățile de date prelucrate. Iar pentru a funcționa, acestea au nevoie de o cantitate uriașă de energie electrică. Consumul de electricitate, în campusurile în care sunt adăpostite aceste centre este la nivelul unor orașe sau chiar state americane.

Potrivit informațiilor oferite de furnizori, în ultimii ani, consumul de energie electrică pentru funcționarea centrelor de date a explodat. Acestea capătă un rol tot mai important în economie. Prin aceste centre sunt susținute serverele care alimentează aplicaţiile utilizate zilnic de companii şi consumatori.

Pe măsură ce Inteligența Artificială se dezvoltă, găsirea unor resurse de energie electrică devine vitală. Cerinţele sunt uriașe, experții vorbind de un consum de un gigawatt sau mai mult. Este echivalentul consumului de energie rezidenţială al zonei metropolitane Pittsburgh din SUA, de exemplu.

Inteligență artificială. Sursa foto: Pixabay

Tehnologia are nevoie de resurse energetice

Mai nou, dezvoltatorii tehnologiei bazate pe Inteligența Artificială își îndreaptă atenția spre gazele naturale, dat fiind că resursele de energie regenerabilă nu sunt suficiente. În acest caz, termenele pentru atingerea ţintelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon vor fi decalate.

Totodată, pe măsură ce tehnologia ia amploare, iar terenurile și resursele energetice sunt tot mai limitate, administratorii centrelor de date își îndreaptă atenția spre alte regiuni. Aceștia caută să se extindă pe noi piețe, în afara hub-ului global din nordul statului Virginia.

Astfel, Texasul a devenit o piaţă tot mai atractivă datorită unui mediu de reglementare mai puţin restrictiv. Aici sunt și resurse energetice mult mai generoase, mai uşor adaptabile la cerinţele specifice.

Compania Lancium, de exemplu, a dezvoltat un campus de 1.000 de acri în Abilene, Texas. Acesta are o capacitate de 250 de megawaţi, care va creşte la 1,2 gigawaţi până în 2026.

Inteligența Artificială privește spre energia nucleară

Companiile de tehnologie devin printre cei mai mari cumpărători de energie regenerabilă în SUA. Tot mai multe dintre dezvoltatorii de Inteliganța Artificială își îndreaptă atenția către energie nucleară ar și către alte resruse mai fiabile.

Astfel, Microsoft sprijină redeschiderea centralei nucleare Three Mile Island din Pennsylvania. Pe de altă parte Amazon şi Google investesc în reactoare nucleare mici.

Pe termen scurt, se pare că Inteligența Artificială va funcționa pe baza energiei produse cu gaz natural. Astfel, această resursă va alimenta o mare parte din cererea de energie a centrelor de date, afirmă Boston Consulting Group.