Săptămâna trecută, pe vremea asta, temperaturile din țară nu săreau de -10ºC. În weeked-ul următor vom avea și peste 20ºC. O diferență de 30 de grade în numai două săptămâni. Despre pericolele la care suntem expuși la astfel de variații de temperatură ne vorbește Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență.
Schimbarea bruscă și brutală a temperaturilor înseamnă un stres adaptativ major cu numeroase potenţiale efecte negative în special asupra pacienţilor care aparţin unei grupe de risc precum vârstele extreme sau cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.
În plus, efectele suprasaturării aerului cu vapori de apă sunt accentuate şi agravate de temperaturile scăzute precum şi de poluare. Particularitatile fizice și psihice individuale influențează modul cum se realizează această adaptare și de aceea unii pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând până la agravarea sau decompensarea unor afecțiuni”, spune medicul.
Cine sunt cei mai expuși dintre noi
Doctorul Ciuhodaru îi plasează pe primul loc pe cei cu afecțiuni cardiovasculare: „Ele se manifestează prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac bronșic, dar şi decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorală sau insuficienţa cardiacă. Urmează cele neuropsihice precum creşterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau a migrenelor, modificări ale calității somnului, astenie, apatie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, cefalee și vertij, modificarea comportamentului alimentar până la dereglări afective sezoniere și ideația suicidară.
Nu sunt de neglijat nici cele respiratorii sau osteoarticulare. Expunerea la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afecţiunile respiratorii acute precum laringotraheobronșitele, otitele, sinuzitele, pneumoniile, crizele de astm bronșic, dar și apariţia nevralgiilor și a puseelor de lumbago”.
Recomandările medicului
Doctorul Tudor Ciuhodaru recomandă, pentru prevenţia afecţiunilor determinate sau agravate de variații termice, frig şi umezeală, să se respecte câteva reguli simple: „Evitaţi stresul termic cu îmbrăcăminte adecvată. E bine să se evite deplasărilor matinale şi nocturne când sunt variații importante de temperatură și alternarea repausului în spaţii cu temperatură de confort termic, precum instituţiile publice şi magazinele. La fel, trebuie evitate aglomeraţiile şi respectate regulile de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau strănutăm.
Nu în ultimul rând, evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor, menționând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă, ci şi potenţial periculoasă pentru că duce la selecţionarea germenilor rezistenți și agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”.