Vremea extremă provoacă probleme în sistemul energetic. Specialiștii se așteaptă la pene de curent

Vremea extremă provoacă probleme în sistemul energetic. Specialiștii se așteaptă la pene de curent

Vremea extremă din ultimele zile afectează și infrastructura energetică a României, iar specialiștii se așteaptă la întreruperi de curent. Astfel de situații pot fi evitate, dacă producătorii și furnizorii de energie folosesc soluțiile aflate la dispoziție.

 

România s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie, în contextul ultimelor zile. Canicula, dar și furtunile puternice au afectat infrastructura energetică a țării. Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, spune că există soluții pentru a evita situațiile neplăcute.

Vremea pune probleme sistemului de energie

Experiența ultimilor ani arată că în perioada de vară, cu călduri intense și furtuni puternice, apar și întreruperile de energie electrică. Vremea extremă pune probleme infrastructurii energetice, iar acest lucru afectează pe toți consumatorii. Cu toate acestea, specialiștii spun că există soluții pentru a evita situațiile neplăcute.

Ne puteți urmări și pe Google News

„România nu este în situația aceasta de blackout. Dar au existat regiuni săptămâna trecută, acum două săptămâni, în care a existat blackout sau au fost foarte aproape de un blackout. Toate aceste elemente arată că schimbările climatice, pe de o parte, dar şi necesitatea de adaptabilitate a sistemelor de transport, a conlucrării între operatori, a procedurilor de lucru trebuie mult îmbunătățite pentru a preveni astfel de episoade, atrage atenția Dumitru Chisăliță, citat de Antena 3.

Conform sursei citate, în condițiile în care vremea este imprevizibilă, este nevoie de intervenții ale autorităților. Dumitru Chisăliți vorbește despre noua politică de reducere a emisiilor de carbon, la nivelul UE. Măsurile propuse vor produce efecte pe termen lung. Iar problemele necesită rezolvare imediată.

„Ne confruntăm cu aceste perioade foarte accentuate de caniculă, urmate de ploi abundente, urmate de alunecări de teren, de inundații, iar pentru asta trebuie să intervenim, chiar dacă intervenția care o vedem în momentul de față că se dezvoltă la nivelul Uniunii Europene este legată de reducerea emisiunii de dioxid de carbon și care este o inițiativă bună, doar că ea va avea efect pe termen lung”, a mai arătat Dumitru Chisăliță.

Dumitru Chisalita

Dumitru Chisăliță. Sursa foto: EVZ

Autoritățile trebuie să ia măsuri pe termen scurt

Dumitru Chisăliță atrage atenția că autoritățile trebuie să adopte măsuri pe termen scurt, pentru a preîntâmpina problemele puse de vremea extremă. În acest sens, el vorbește despre amenajări hidrotehnice care ar permite să contribuie la contracararea inundațiilor și alunecărilor de teren.

„Trebuie să ne gândim și la elementele pe termen scurt şi să înțelegem că trebuie să ne pregătim pentru ele prin amenajări hidrotehnice. Spre exemplu, pentru a contracara eventualele inundații și eventuale alunecări de teren, dar și pentru a aduna apa care se acumulează atunci când plouă foarte mult și poate fi folosită apoi în perioade secetoase”, a explicat specialistul în energie.

El a arătat că apa acumulată în aceste amenajări hidrotehnice poate fi procesată pentru a produce energie electrică. Astfel, s-ar suplimenta cantitatea necesară și ar fi evitate situațiile legate de întreruperile de curent electric.

„Totodată, această apă poate să fie folosită pentru a fi procesată și a produce energie electrică care de cele mai multe ori este esențială pentru a preîntâmpina anumite episoade defectuoase în sistemele de transport sau de distribuție de energie electrică”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Furtuni, prognoza meteo

Furtuni Sursa foto. EVz

Vremea extremă pune probleme

Mai multe judeţe, inclusiv municipiul București, se află începând de marți și până miercuri dimineaţă, sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. Vremea extremă își face apariția în mai mult de jumătate din țară care se află sub cod portocaliu de vijelii, a anunțat ANM. Pe de altă parte, în București și în alte 15 județe a fot emis un cod galben de caniculă.

O avertizare meteorologică cod galben este valabilă în intervalul 2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10. Codul de instabilitate atmosferică vizează Crişana, nord-vestul Transilvaniei şi local Banat, Maramureş, Muntenia şi Moldova.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, a anunțat ANM.

Pentru acelaşi interval, a fost emisă o avertizare cod portocaliu de vreme extremă, instabilitate  atmosferică accentuată pentru jumătate de ţară. Codul vizează Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei şi local în Banat şi în Maramureş.

 

 

Revista presei