Editura Evenimentul si Capital

Traian Ungureanu: „Trebuie să fii naiv să nu observi că în marea lor majoritate refugiații sunt bărbați de vîrstă militară. Statul Islamic nu are cum să rateze ditamai ocazia de infiltrare” | Vremea întrebărilor cu Robert Turcescu

Traian Ungureanu
Autor: | | 48 Comentarii | 18784 Vizualizari

Traian Ungureanu face fotografia la minut a balamucului aflat în plină desfășurare pe Bătrânul Continent. ”Cîștigătorii sînt deja stabiliți: Statul Islamic și Rusia- spune TRU- pentru că sistemul european funcționează doar în seminarii și pe timpuri de pace (...) Trebuie să fii naiv să nu observi că în marea lor majoritate refugiații sunt bărbați de vîrstă militară, adică oameni între 20 și 40 de ani. Trebuie să fii și mai naiv să nu realizezi că Statul Islamic nu are cum să rateze ditamai ocazia de infiltrare”.

- Robert Turcescu: Țiamintești povestea „Hainele împăratului”, nu? „Regina” Merkel e... goală de idei, improvizează sau are un plan în problema refugiaților?

- Traian Ungureanu: Ce psihodramă! Doamna Merkel a fost tentată de o substituire de persoană. A încercat să își acorde titlul de Mamă Emerită a Europei pentru a face uitată reputația de tartor dobîndită în partida de lupte greco- germane din vară. Era vremea în care refugiații erau așteptați în gări de comitete entuziaste de primire. Doamna Merkel a revenit la realitate, după ce primarii au rămas fără corturi, săli de sport și stadioane de cazat migranți. Ideea după care de vină sînt încuiații de est-europeni care refuză să deschidă bunătate de infrastructură e un alibi, un fel de a repartiza proporțional consecințele erorii. Doamna Merkel va rămîne în istorie ca autor al unei mutării catastrofale. N-ar fi prima. Germania a renunțat la energie nucleară după accidentul de la Fukushima. Cu asta, Germania s-a adâncit în buzunarele Rusiei. Asta sugerează că doamna Merkel intră în derută de cîte ori dă ochii cu probleme etice. Cancelarul e prizonierul traumei care obligă Germania să demonstreze necontenit că ispășește păcatele trecutului.

- Mă feresc de teorii conspiraționiste, dar poate fi mai mult decât o criză umanitară acest val de refugiați?

- Mulți refugiați vin din iadul sirian și fug cu moartea în spate. Acest sport apocaliptic e ocupația generală în Orientul Mijlociu. Nu știm nici câți din migranți sunt refugiați, nici cum să-i identificăm. Dar putem nota alte lucruri. Trebuie să fii naiv să nu observi că în marea lor majoritate refugiații sunt bărbați de vîrstă militară, adică oameni între 20 și 40 de ani. Trebuie să fii și mai naiv să nu realizezi că Statul Islamic nu are cum să rateze ditamai ocazia de infiltrare. Suma consistentă a acestor naivități spune că, așa cum a fost construit, sistemul european funcționează doar în seminarii și pe timpuri de pace. Această iluzie civilizată ne va costa mult.

- Există vreun câștigător de pe urma acestei situații sau toți suntem perdanți?

- Toți perdanții sunt europeni și toți europenii sunt perdanți. Presa occidentală consideră că menirea ei e să se bată cu rasismul. Așa că refuză să publice știrile proaste. Rezultatul e auto-cenzura. Dar adevărul trebuie spus. Ghetto-urile de emigrație non-europeană sînt un eșec. Rata de integrare e jalnică. Rata de asistați social e înfloritoare. Extremismul religios și separația sunt regula. La ce ne așteptăm dacă ghettourile se îngrașă și se multiplică? Cîștigătorii sînt deja stabiliți: Statul Islamic și Rusia. Vladimir Putin a renunțat la cortină și a trimis forțe militare la vedere în Siria. Asta după ce a obținut tot ce a vrut în Ucraina, cu asistența colegială a Europei care i-a sucit mîna lui Poroshenko. E normal să te întrebi dacă apariția Rusiei în Siria nu pregătește repetarea schemei din Ucraina.

- Te temi de ce va urma? Am citit scenarii apocaliptice despre o Europă islamizată, bântuie spaima atentatelor teroriste...

- Da, mă tem. Europa s-a arătat lumii în toată fragilitatea ei. Atîta vreme cât rămîne o colecție de libertăți și discursuri, Europa nu are cum să reziste în fața unui transfer de populații pline de nerv și convingeri ferme. Europa a glorificat despărțirea de propria identitate și a creat astfel un spațiu incert și vulnerabil. Să mă ierte campionii liberalismului voios, dar nu pot trăi fără să-mi apăr cultura. Și încă un lucru: e clar că sistemele generoase de asistență socială sunt incompatbile cu frontierele deschise.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 21:29 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 21:19 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 21:10 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 19:56 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 19:46 DAEA a DECIS cum se poziționează în SCANDALUL din PSD. Trebuie „să DISCUTĂM ca BĂRBAȚI ce suntem” 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 18:13 ZÂNZANIE în PSD! ARDELENII ies la ATAC. Planul EXTREM pentru SUSȚINEREA lui Dragnea 18:08 STĂNESCU nu-l mai SUPORTĂ pe DRAGNEA. Mesaj AGRESIV de ULTIMĂ ORĂ 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:50 REACȚIA lui DRAGNEA la LOVITURA de PALAT. „Despre DEMISIE discutăm în CExN” 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news 13:07 Ștefănescu reacţionează după SCRISOAREA CELOR 3. Se ştie când SE VA DA CEA MAI APRIGĂ BĂTĂLIE pentru putere în PSD

Articole salvate