Vremea instabilă din România le dă frisoane meteorologilor. Marea problemă a ultimului deceniu va continua

Vremea instabilă din România le dă frisoane meteorologilor. Marea problemă a ultimului deceniu va continua Sursa: Pixabay

Există mari motive de îngrijorare, semnalate de specialiștii de la ANM. Temperaturile din țara noastră sunt din ce în ce mai ridicate, exemplul fiind și acest început de an.

Vreme atipică pentru această perioadă, la începutul lunii ianuarie. Temperaturile au fost ridicate în aceste ultime zile, chiar și astăzi, de Bobotează, dată la care, conform tradiției populare, altădată se înregistra un ger proverbial.

Vreme instabilă termic în acest început de ianuarie

Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre motivul pentru care în luna ianuarie temperaturile au atins valori record anormale pentru data din calendar.

„A fost aproape o săptămână în care aproape de la începutul noului an și a lunii ianuarie, cea mai rece lună anului în țara noastră, să fie caracterizată de temperaturi mai mari cu 10- 15 grade față de ceea ce ar fi normal pentru prima decadă, cea mai rece din cursul anului și din anotimpul de iarnă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar acestea amplitudini termice au devenit deja tipar de vreme normală, luând în considerare perioade mai călduroase și luni urmată de răcire care să aducă în contextul sinoptic al transportului dinspre Europa de Nord și Vest a masei de aer mai rece de la altitudini nordice și în zona țării noastre și care va persista cel puțin până la acest sfârșit de săptămână”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

Temperatura aerului în ţara noastră este în continuă creștere Perioada 2012 - 2021 este cea mai călduroasă

„Din 13 ianuarie o să observăm din nou o creștere a valorilor de temperaturi spre valori care să caracterizeze o vreme mai caldă cu temperaturi care pot să nu depășească 10 grade Celsius, după care din nou din 15 o alternanță de perioade mai reci.Aceasta este noua normalitate.

O analiză a contextului anul 2021 în ceea ce privește caracteristicile climatice ne arată că temperatura aerului în ţara noastră este în continuă creștere.

Perioada 2012-2021 fiind cea mai călduroasă perioadă de 10 ani consecutiv din istoria măsurătorilor meteorologice, și vorbim de măsurători din 1900 până în prezent, iată 122 de ani”, a mai afirmat directorul ANM.