Vremea caldă alungă gripa

Vremea caldă alungă gripa

Virusurile respiratorii sunt mult mai puţin agresive atunci când temperatura creşte. Cercetătorii americani susţin că au găsit explicaţia ştiinţifică pentru care, pe vremea caldă, virusurile nu rezistă.

Virusurile gripale „se îmbracă“ într-un material gras (o proteină numită hemaglutinină) care le întăreşte şi le protejează atunci când temperatura este scăzută, susţin cercetătorii de la National Institute of Health (SUA). Această descoperire explică de ce virusurile gripale sunt agresive iarna şi nu rezistă atunci când este cald afară.

„Asemeni unei bomaboane M&M care se topeşte în gură, stratul protector al virusului se topeşte când ajunge în tractul respirator. Numai în faza lichidă virusul gripal este capabil să intre în celule şi să le infecteze“, a declarat Joshua Zimmerberg, de la National Insitute of Child Health and Human Development, care a condus studiul.

În acest an, în ţara noastră, numărul de cazuri de gripe şi infecţii respiratorii a fost mic, iar medicii sunt de părere că încălzirea vremii diminuează mult riscul să mai apară îmbolnăviri. Vaccinările au scăzut virulenţa virusului Numărul total al infecţiilor respiratorii a scăzut săptămâna trecută cu 11,4%. Şi cazurile de gripă sunt sub limitele aşteptate: în ultima săptămână s-au confirmat 116 cazuri, în timp ce media pe ultimii cinci ani a cazurilor de gripă în aceeaşi săptămână a fost de 305. „Tendinţa de scădere a numărului de îmbolnăviri din ultimele săptămâni se va menţine, pentru că vremea nu se va mai răci. Vaccinările antigripale făcute în acest an au contribuit la diminuarea îmbolnăvirilor. De fapt, în acest an nu mai avut epidemie de gripă“, este de părere profesorul Emanoil Ceauşu, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, din Bucureşti.

Medicul mai explică că vremea rece afectează tractul respirator şi îl face mai sensibil la infecţii. „Atunci când se încălzeşte, această sensibilitate nu mai există“, mai spune profesorul doctor Emanoil Ceauşu. De ce nu se transmite virusul gripal vara? Experţii dezbat de mult timp motivul pentru care gripa şi alte virusuri respiratorii sunt mai frecvente iarna. Una dintre explicaţiile vehiculate era că vremea rece care îi forţează pe oameni să stea în casă permite răspândirea virusurilor sau că radiaţiile solare din timpul verii au un efect distructiv. Noul raport, apărut în revista „Nature Chemical Biology“, poate ajuta la prevenirea îmbolnăvirilor şi tratarea gripei, susţin cercetătorii.

„Acum, că înţelegem cum virusul se protejează pentru a se putea transmite de la o persoană la alta, putem căuta modalităţi prin care să interferăm cu acest mecanism protectiv“, a mai explicat Zimmerberg.

Specialiştii s-au folosit de rezonanţa magnetică nucleară pentru a studia „haina“ exterioară a virusului.

Virusurile gripale nu se pot multiplica singure, ci doar cu ajutorul unor celule vii. Proteina din jurul virusului, numită hemaglutinină, este lichidă, însă la temperaturi mai reci se cristalizează. La temperaturi ridicate, „haina“ protectoare dispare dacă nu ajunge într-o persoană sau într-un animal.

Gripa şi alte virusuri respiratorii se transmit prin tuse, strănut sau dacă stai în apropierea unei persoane bolnave care doar vorbeşte. Poate să rămână şi pe suprafeţe, putând fi luată pe degete.

Ne puteți urmări și pe Google News