ANM atenționează că în cursul acestei luni nu vor lipsi fenomenele asociate, respectiv averse, cantități însemnate de precipitații, intensificări ale vântului și- în anumite zone – căderi de grindină.  

Specialiștii ANM au făcut publică și o statistică privitoare la modul în care a oscilat starea vremii în această lună, de-a lungul ultimelor câteva decenii.

Astfel, în anul 1951, pe data de 10 august, s-a înregistrat temperatura maximă a acestei luni de vară – nu mai puțin de 44,5 grade Celsius, care a fost înregistrată la Ion Sion, în județul Brăila. În aceeași zi au fost înregistrate 44 de grade Celsius în Bărgan, în  localitățile Amara și I.C. Frimu.

În București, temperatura maximă absolută s-a înregistrat pe 7 august 2012 când au fost 41,5°C, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. În aceeaşi zi, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, temperatura maximă a fost de 40,1°C.

În schimb, temperatura minimă absolută a acestei luni, de -7,0°C la Vf. Omu au fost înregistrată în zilele de 27 august 1936 şi 20 august 1949. Temperaturi negative s-au mai înregistrat la staţii meteorolgice de munte, dar şi la Miercurea Ciuc, minima absolută fiind aici de -1,9°C, în data de 27 august 1980.

Clic.ro anunță că meteorologii ANM au stabilit că ,,Din datele înregistrate de ANM, în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice, se constată că temperatura medie multianuală a lunii august depăşeşte 22ºC în Câmpia Română, dar şi în estul Dobrogei, cu precădere pe litoral şi în Delta Dunării. Valori între 20-22ºC se înregistreaza în Câmpia de Vest, Câmpia Jijiei, sudul Moldovei şi zonele deluroase din Muntenia.

Valori între 18 şi 20ºC sunt caracteristice pentru centrul şi nord-estul Moldovei, Câmpia Crişanei, Culoarul Mureşului, nord-vestul Transilvaniei. Ȋn Maramureş, în centrul şi estul Transilvaniei, în Bucovina şi în Subcarpaţii Moldovei, Olteniei şi Munteniei aceste valori sunt cuprinse între 16-18ºC”

 

Te-ar putea interesa și: