ANM nu vine cu vești bune pentru ziua de 1 Mai. Vremea va fi instabilă, existând mari șanse de ploi torențiale la mare. De asemenea, câteva informări meteo sunt valabile în această zi.
Vremea de 1 Mai nu ține cu cei care au vrut să își petreacă această zi într-o vacanță. Meteorologii au anunțat că vor fi ploi în averse cu tunete și fulgere, precum și vânt puternic. ANM a anunțat vreme instabilă pentru data de 1 mai 2019.
La mare va ploua în averse cu tunete şi fulgere, mai ales în a doua parte a zilei. Vântul va sufla cu putere şi poate ajunge la rafală până la 65 – 70 km/h. Temperaturile scad până la cel mult 19 grade, iar minima termică va fi de 11 grade Celsius, conform Libertatea.
În zonele montane înalte sunt prognozate precipitaţii mixte, precum şi vânt cu intensificări. În staţiuni vor predomina ploile, însoţite de tunete şi fulgere, iar cantităţile de apă pot depăşi 20 de litri pe metru pătrat. Maximele termice vor fi cuprinse între 3 şi 12 grade, iar minimele vor ajunge la 0 grade Celsius.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 8-9 grade. Mai multe județe din țară încă se află sub cod galben de ploi torențiale.
Judeţele vizate de codul galben de ploi sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Suceava şi Timiş.
Cea de-a doua atenţionare meteorologică cod galben de vânt puternic, intră în vigoare miercuri, 1 mai, la ora 10.00 şi expiră în aceeaşi zi, la ora 21.00.
ANM precizează că vântul va avea intensificări susţinute în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi în sudul Moldovei, cu rafale de 55-65 km/h şi temporar 70-75 km/h.
De asemenea, este în vigoare şi o informare meteo de furtuni, valabilă până miercuri, la ora 21.00. Meteorologii avertizează că în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice şi centrale, iar în a doua parte a zilei de marţi (30 aprilie) şi la începutul nopţii de marţi spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, precum şi în Muntenia, Moldova şi Dobrogea.