E SCRIS în statistici. Românii aleg vrăjitoarele în locul psihologilor pentru rezolvarea conflictelor în cuplu

Pentru a-şi rezolva necazurile în cuplu, românii apelează mai degrabă la ghicitoare decât la psihoterapeut. Cei mai mulţi cer însă sfatul părinţilor.

Atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor sentimentale, majoritatea românilor (89%) lasă lucrurile să se rezolve de la sine sau cel mult cer sfatul rudelor. Asta arată Barometrul de opinie despre viaţa de cuplu efectuat de Fundaţia Soroş, în urmă cu câţiva ani. Cei care caută o formă de ajutor "din afară" apelează în principal la vrăjitoare (6%) sau la servicii sexuale plătite (3%). Abia 2% dintre români îşi rezolvă problemele modern, la psiholog. Rufele murdare nu se spală în public

Aproape 90% dintre români nu se străduiesc prea tare să depăşească conflictele în cuplu sau se limitează la a cere ajutorul familiei. "Creştem învăţaţi să ne limităm încrederea în cât mai puţini oameni, iar persoanele cele mai dezinteresate în a ne îndruma pe un drum fals sunt cele din familie. Astfel sunt evitate şi bârfele. Mulţi se rezumă astfel la a vorbi cu persoanele cu care sunt pe aceeaşi lungime de undă: mama, în general", rezumă fenomenul psihologul Keren Rosner, de la cabinetul Mentarex Consult.

Cei care vor mai mult decât un sfat părintesc şi chiar o rezolvare a problemelor apelează la vrăjitoare. Printre aceştia se numără şi persoane cu studii superioare. "Acest lucru nu ţine de educaţie, ci de credinţă. În general e vorba de persoane impulsive, care nu văd o altă rezolvare. Persoanele respective trăiesc o situaţie pe care nu o pot înţelege şi atunci apelează la ghicitoare, care au posibilitatea să le întregească puzzle-ul, ci pot să intervină în favoarea lor prin magie. Faptul că o persoană are «darul» de a-i spune mai multe exercită fascinaţie", adaugă psihologul.

De cealaltă parte, numărul mic al celor care apelează la terapie se explică prin faptul că persoanele care au probleme sentimentale se închid în ele şi trăiesc cu ideea că oricum nimeni nu le poate rezova necazurile.

"Persoanele care apelează la psiholog au o inteligenţă peste medie. Nu se poate lucra cei care nu-şi acceptă contribuţia la declanşarea conflictului. Femeile sunt mai dispuse să vorbească", apreciază psihologul Rosner. "Ghicitoarele dezvăluie lucruri şi intervin prin magie. Asta exercită fascinaţie. La psiholog, nu se poate lucra cu cei care nu au capacitatea de analiză." KEREN ROSNER, psihoterapeut

Lipsa banilor, sămânţă de scandal

Cam 13% dintre români recunosc că în relaţia lor problemele apar des sau foarte des, potrivit Barometrului de Opinie. Majoritatea (peste 60%) pun aceste certuri pe seama lipsurilor materiale, caz care priveşte în mare parte cuplurile mature, "sudate", spun psihologii. În cazul cuplurilor tinere, cele mai multe motive de ceartă sunt cele care ţin de adapatarea în cuplu (treburile casnice-16%, comportamentul copiilor-7%, băutura- 4%, comportamentul socrilor- 3%, neglijarea unuia dintre parteneri- 2% sau infidelitatea-1%).

Citiți și:

  • MAGIE NEAGRĂ LA SAT. Cum sunt ţepuiţi ţăranii: scăpat de farmece la vrăjitoare