Voucherele de vacanță au crescut prețurile în hotelurile și pensiunile din România. Față de 2018, prețurile la cazare au fost majorate cu 9%, iar față de 2017, cu 55%.
În topul celor mai scumpe destinații de vacanță se poziționează Bucureștiul, cu un preț de aproximativ de 300 de euro pe sejur, urmat de litoralul românesc și Delta Dunării, cu o medie de 290 de euro pe sezon.
Totodată, tichetele de vacanță au scumpit indirect și pachetele de Crăciun și Revelion. Astfel, hotelurile și pensiunile au majorat tarifele cu până la 10 procente față de anul trecut. În alte destinații de vacanță interne, scumpirile ajung chiar și la 50%.
Patronii justifică scumpirile prin scumpirea alimentelor, investiții, precum și cererea, grație voucherelor de vacanță.
Vouchere de extra-sezon
Modul de acordare și valoare voucherelor de schimbare ar putea fi schimbată, potrivit unui proiect de lege postat pe site-ul Ministerului Turismului. Mai precis, vor fi introduse vouchere care vor putea fi utiizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, cu o valoare mai mare decât cea a voucherelor pentru plin sezon.
„Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităților de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, și un număr scăzut de turiști în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanță în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie”, se arată în nota de fundamentare.
Angajații vor putea primi o singură categorie de vouchere de vacanță și nu vor putea schimba alegerea făcută.