Cea de-a doua tranșă de vouchere de energie urmează să fie livrată în această lună. Mai mulți români vor beneficia de bani în plus din partea statului. Cardurile vor fi aduse de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului.
Cea de-a doua tranșă de vouchere de energie va fi livrată pe 30 septembrie 2023. Cardurile vor fi aduse de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire. Cu aceste tichete se va putea plăti: electricitatea, gazul, energia termică în sistem centralizat de termoficare, butelia. Românii vor putea cumpăra și lemne de foc, păcură sau alte materiale de încălzire.
MIPE va vira în conturile Poștei Române aproximativ 1,44 miliarde de lei pentru cele 2 milioane de gospodării eligibile pentru ce-a de-a doua tranșă de 700 de lei. Din totalul de 2 milioane, 1.65 milioane de gospodării au fost cuprinse și în prima tranșă a ajutorului pentru energie.
Cu aceste tichete se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Plățile se fac prin mandat poștal. Se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a 9-a plată se va achita o taxă de 2,5 lei.
Dacă la aceeași adresă locuiesc mai multe persoane care ar putea primi vouchere de energie, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu. Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.
Beneficiarii au la dispoziție trei metode de a folosi cardurile de energie (vouchere). Fie direct la poștal, la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul persoana respectivă sau online. Plățile se pot face și online, prin intermediul aplicației informatice a Companiei Naționale Poșta Română, potrivit Cancan.
Cine primește vouchere de energie
- pensionarii care au peste 60 de ani și au un venit lunar de sub 2.000 de lei;
- pensionarii de invaliditate, indiferent de vârstă, care au venitul lunar de sub 2.000 de lei;
- persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, care au venit lunar de sub 2.000 de lei;
- familii cu alocație de susținere, indiferent de vârstă și de venit;
- familii sau persoane cu ajutor social, indiferent de vârstă, care au venit lunar de sub 2.000 de lei.