Vouchere de vacanță 2024. Acestea vor fi acordate în acest an după noi reguli care au intrat în vigoare începând cu prima zi a anului 2024. Beneficiarii trebuie să știe că au intervenit schimbări importante cu privire la aceste beneficii acordate de stat.
Beneficiarii de vouchere pentru vacanță trebuie să știe că au intervenit schimbări în ceea ce privește aceste beneficii. Noile reglementări au în vedere mai multe aspecte legate de voucherele de vacanță.
Voucherele de vacanță se acordă după noi reguli
De la 1 ianuarie au intrat în vigoare noi reguli cu privire la acordarea acestor beneficii. În primul rând, a fost majorată valoarea pentru voucherele de vacanță. Acestea au crescut de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an. Doar că creșterea nu va intra în buzunarele beneficiarilor, ci va merge la stat, sub formă de CASS.
În fapt guvernul a dispus majorarea pentru a compensa introducerea unei taxe noi, respectiv CASS. Din acest an, voucherele de vacanță sunt purtătoare de contribuții la asigurările de sănătate. Dar pentru ca valoarea să nu scadă, raportat la anul trecut, s-a dispus o majorare.
O altă modificare vizează regulile după care sunt acordate aceste beneficii. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a introdus o regulă discriminatorie cu privire la acordarea acestora. Astfel, dacă anterior toți bugetarii aveau dreptul la vouchere, după noile modificări lucrurile s-au schimbat. Mai pot beneficia de aceste privilegii doar cei care au un salariu net mai mic de 8.000 de lei.
Voucherele se pot acorda și virtual
Voucherele de vacanță pot fi emise,în prezent, atât pe card electronic, dar și prin intermediul unei aplicații. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni, 11 martie, un proiect de lege prin care se instituie posibilitatea de a se emite şi utiliza bilete de valoare şi vouchere de vacanţă pe suport electronic virtual. Această măsură își propune să faciliteze procesul de emitere și utilizare pentru aceste beneficii.
„În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare. Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual”, stipulează proiectul.
Procedura va fi stabilită de angajatorii împreună cu reprezentanții salariaților. Procesul are în vedere categoriile de bilete de valoare acordate, frecvența cu care sunt emise, valoarea, dar și unitatea emitentă.
„La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, se arată în proiectul de act normativ.
Ce sunt voucherele de vacanță
Aceste beneficii extrasalariale sunt acordate angajaților care lucrează în cadrul instituțiilor publice sau într-o companie privată. Valoarea lor diferă, astfel că pentru un angajat la stat, contravaloarea acestora ajunge la 1.600 de lei. Pentru un angajat în mediul privat voucherul de vacanță poate avea o valoare de până la 6 salarii minime brute pe țară.
Voucherele de vacanță se acordă pentru a acoperi plata cu serviciile de cazare și masă, în unitățile înscrise în program. Acestea pot fi utilizate numai pe teritoriul României.
Cu ajutorul lor se poate plăti cazarea la orice unități turistice; pachete turistice care includ cazare și transport; pachet cazare și masă; pachet care include cazare și tratament; pachet cazare și agrement.