Votul, perceput prin ochii unui român din diaspora. Cristian Hrițuc, analist: Simte din ce în ce mai mult lipsa identității. Video

Cristian Hrițuc, analist, la podcastul „Esențial” din 3 decembrie (sursă foto - arhivă)

Din anul 2020, anul în care au avut loc anterioarele alegeri parlamentare, s-a observat un grad de popularizare din ce în ce mai mare în favoarea curentului politic suveranist. Iar voturile venite din diaspora, atât în 2020 cât și în 2024, unde se vede foarte clar un favoritism asupra partidelor ce se încadreazî în această categorie, iscă anumite controverse.

De ce românii din afara granițelor, cu precădere cei din Vestul Europei și de peste Ocean, în proporție majoritară, aleg să voteze în această direcție? Apare acest fenomen tocmai când formațiuni politice ce se poziționează sub un curent pro-occidental, pro-european, pro-euroatplantic nu reușesc să câștige încrederea românilor care se află deja în țări unde traiul este unul spre care tind aceste partide. „Diaspprenii au ajuns să trăiască mai greu ca noi”, este de părere Cristian Hrițuc.

Cum văd lumea și cum votează românii din diaspora

Acesta este un consultant politic cu experiență în campaniile electorale din România și Republica Moldova. El a participat marți, 3 decembrie, în cadrul podcastului „Esențial”, moderat de redactorul-șef al Revistei Capital, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Cu această ocazie, Cristian Hrițuc a despicat firul în patru și și-a expus părerea cu privire la felul în care votează românii, cu accent pe tendința românilor din diaspora când vine vorba de alegeri.

„Acești oameni văd altfel fracturile din societate. Spre exemplu, progresismul în Spania sau în Italia e cu mult mai mare pe partea de grad de conștientizare decât este în România. Toți cei din diaspora văd curentul progresist cu tentă LGBT-istă, văd ce probleme le crează lor și comunităților din care fac parte în țările în care trăiesc și votează în consecință”, subliniază Cristian Hrițuc.

Între două lumi

Însă, dacă românii din străinătate trăiesc mai rău decât cei rămași în țară, atunci de ce diasporenii vor resetarea jocului în statul din care provin dacă aici merge bine? Răspunsul analistului Hrițuc este unul simplu: sentimentul de frustrare. „Apare acest sentiment de pe urma unor lipsuri, în principal lipsa de identitate. Un român din Spania, de exemplu, ce stă de mult timp acolo a ajuns să nu se mai simtă spaniol, să nu se mai simtă nici român și asta îl supără, îl apasă”, spune Cristian Hrițuc în cadrul podcastului „Esențial”.

Din afirmațiile sale reiese faptul că românii din diaspora au de a face cu un sentiment apăsător generat de lipsa de casă. „Românii din străinătate au ajuns să se simtă între două lumi. Iar faptul că au niște supărări reale nu este vina lor, iar acest factor emoțional puternic vine în fața rațiunii și așa s-a ajuns la ceea ce vedem la rezultatele voturilor din 2020 încoace”, declară analistul Cristian Hrițuc.