Campania electorală pentru locale şi-a intrat pe furiş în drepturi chiar în Săptămâna Mare, când în oraşele din ţară, candidaţi şi activişti de partid de toate culorile au împărţit pomeni electorale sub cele mai diverse forme. Miei şi cârnaţi, în jurul Capitalei, bani şi cozonaci în Brăila, ouă vopsite în Sibiu, tichete de masă în Dolj, cozonaci şi vin în judeţul Argeş. Asta, deşi Biroul Electoral Central a definit oferirea de alimente, băutură şi tutun drept mită.

Mieii de Snagov
şi banii de Brăila

Astfel, la numai câţiva kilometri
de Bucureşti, lângă pădurea Snagov, o echipă a postului Realitatea TV a filmat, pe parcursul zilei de ieri, o operaţiune electorală de desfacere a mieilor sacrificaţi şi ambalaţi în pungi din plastic inscripţionate „PDL învingător“. Animalele erau tranşate la marginea pădurii şi au fost împărţite localnicilor din Ghermăneşti, comuna Snagov. Şi primarul liberal al Brăilei, Constantin Sever Cibu, şi-a amintit de bătrânii din oraş pentru a le oferi cadouri de Paşte: plicuri cu câteva sute de lei şi cozonaci.

Sibiu: ouă portocalii


Mai mulţi membri de partid ai
PDL Sibiu au ieşit ieri-dimineaţă pe străzile centrale ale fostei Capitale Culturale Europene. Însă nu într-un simplu marş, ci înarmaţi cu cartoane cu ouă vopsite în portocaliu, culoarea oficială a formaţiunii politice conduse de Emil Boc. PDL-iştii au împărţit ouăle trecătorilor, unii dintre aceştia refuzând totuşi să primească darurile de partid. „Nu este o acţiune pe care am făcut-o acum. Este deja vorba despre o tradiţ ie în ultimii patru ani ca în Joia Mare să împărţim 1.000 de ouă vopsite în culorile formaţiunii noastre politice“, a declarat, senin, Andrei Neagu, liderul organizaţiei de tineret a PDL Sibiu.

Dolj: mită electorală
în tichete de masă

Candidatul PSD pentru un nou
mandat în fruntea Primăriei comunei Drăgoteşti, Dumitru Vintilă, a împărţit săptămâna aceasta felicitări de Paşte tuturor alegă- torilor din localitate. Nimic neobiş nuit, dacă în interiorul felicită rii, pe lângă urările de bine, nu ar fi fost prezent şi câte un tichet de masă în valoare de 50 de lei. Tichetul este emis de Consiliul Local Drăgoteşti, iar felicitarea poartă semnătura candidatului Vintilă şi ştampila primăriei. Filiala PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Judeţean o sesizare în acest sens.

Argeş: cozonaci şi vin


Acum două zile, Daniel Florea,
candidat la alegerile locale din partea Partidului România Mare la Primăria Piteşti, a invitat câţiva zeci de bătrâni şi copii la sediul din cartierul Găvana pentru a le împă rţi pungi cu alimente şi jucării. De asemenea, aspirantul la fotoliul de edil al Piteştiului le-a cerut sprijin beneficiarilor pachetelor pentru a obţine cât mai multe voturi, întru bunăstarea cetăţenilor din municipiu.

„VANGHELIADĂ“ ÎN STRADĂ

Pensionarii s-au călcat în picioare


Zeci de pensionari s-au călcat ieri în picioare în faţa Casei de Ajutor Reciproc „Omenia“ din Bucureşti pentru a primi pachetele-cadou oferite de primarul sectorului 5 Marian Vanghelie. Pentru cele 3.500 de pachete, bătrânii au stat ore în şir la cozi, încă de dimineaţă, pentru a primi pachetele în valoare de circa 50 de lei, care conţineau un salam, doi cârnaţi, o sticlă de suc şi o pâine. În jurul orei 11.00, „marfa“ s-a epuizat, iar cei care nu au apucat să primească nimic au forţat intrarea în curte pentru a se convinge cu ochii lor că nu a mai rămas nimic. În îmbulzeala generală, unii bătrâni au leşinat, iar unui jandarm i-a fost strivită mâna.


PITEŞTI. Candidatul PRM şi-a înghesuit „oferta electorală“
 în pungi cu sigla partidului şi mesaje electorale explicite