Vot sub amenințarea cu moartea în Republica Moldova. Mesaje false, transmise cu „vocea” premierului Recean. Video

Conversație telefonică Sursa foto: Pixabay

Republica Moldova. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale are loc pe fundalul unor imixtiuni externe fără precedent. Pe lângă schema de corupere electorală, dirijată de la Moscova de Ilan Șor, moldovenii primesc apeluri telefonice în care sunt amenințați cu moartea dacă nu votează un anumit candidat. Aceste mesaje sunt transmise cu „vocea” premierului Dorin Recean.

Moldovenii, amenințați cu moartea înainte de scrutin

Oamenii legii anunță despre o nouă modalitate de atac prin falsuri. Mai mulți jurnaliști, formatori de opinie din Republica Moldova, dar și oameni simpli, sunt amenințați cu moartea. Aceștia primesc apeluri directe sau sunete prin aplicații, la recepționarea cărora vorbește robotul, cu vocea prim-ministrului Dorin Recean.

„Atestăm masiv același fenomen de primire a apelurilor care conțin amenințări. Îndemnăm cetățenii să le ignore, indiferent dacă este vorba despre un apel direct sau sunet pe aplicații”, recomandă Poliția Națională.

În context, șeful cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a declarat că cetățenii Republicii Moldova sunt supuși unui atac fără precedent.

„Jurnaliști, oameni notorii și cetățeni simpli sunt sunați și amenințați cu moartea. Aceste acte de intimidare au un singur scop - să creeze panică și frică, astfel încât oamenii să se teamă să iasă la vot. Vă asigur că instituțiile statului vor asigura ordinea și vor proteja cetățenii. Vom rămâne uniți și puternici”, a declarat Recean.

Percheziții la grupările lui Șor

Ieri, oamenii legii  au descins cu noi percheziții în orașul Rîșcani și în capitală. Acțiunile în forță au loc  în cadrul cauzelor penale pornite pe finanțare ilegală și corupere electorală.

S-a stabilit că „simpatizanți și membri ai organizației criminale ,,Șor” și ai „Blocului politic Victoria” racolează oameni și le propun bani, pentru ca aceștia să voteze împotriva unui candidat înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale”.

„Procurorii au ridicat mii de ziare cu inscripția ,,Renaștere", ,,Șor", telefoane mobile în care erau instalate aplicația PSB, contracte de muncă în Federația Rusă cu ,,Евразия", liste și caiete care conțin date personale, inclusiv contacte telefonice, liste cu numere de înmatriculare ale automobilelor, copii ale buletinelor de identitate ale persoanelor remunerate, documente, înscrisuri de ciornă, liste de participanți, articole cu inscripții specifice organizației criminale, carduri bancare, cartele SIM, dar și sume bănești impunătoare, probe care urmează să fie analizate şi apreciate corespunzător”, se arată într-un comunicat al Poliției.