Evenimentul ZileiPoliticaVot prin corespondență, dar nu se știe la care alegeri

Vot prin corespondență, dar nu se știe la care alegeri

Vot prin corespondență, dar nu se știe la care alegeri
Reprezentanţii grupurilor parlamentare sunt invitați luni la comisia de Cod electoral pentru a discuta despre Legea votului prin corespondenţă, a anunțat ieri președintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu.

 În sertarul comisiei aș teaptă patru proiecte privind votul prin corespondență, însă membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe această temă, în sesiunea parlamentară februarie-iunie. Asta deşi toate partidele au anun țat, după alegerile prezidenţiale, că aceasta este o prioritate legislativă. Mai mult, au adoptat Legea alegerilor parlamentare fără ca problema votului în Diaspora să fie rezolvată. „Nu există voință politică”, s-au acuzat reciproc reprezentanții PSD și cei ai PNL.

„Vom discuta în comisie exact”

Acum, liberalii cer ca votul prin corespondență să fie inclus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare de săptămâna viitoare. „Trebuie să vedem dacă vom porni discuția de la unul din proiectele legilsative care sunt deja depuse sau vom construi un proiect nou al cărui inițiator va fi comisia”, a precizat deputatul PSD Gabriela Podașcă, vicepreședinte al Comisiei de Cod electoral, pentru EVZ.

Nu se știe însă când va putea fi aplicat un astfel de proiect. „Nu există o decizie clară privind votul prin corespondență pentru un anumit tip de scrutin. Dacă se aplică la parlamentare, prezidențiale. Vom discuta în comisie exact”, a mai spus Podașcă. Săptămâna tre cută, reprezentanţii românilor din Italia şi Spania, prezenţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) le-a reproșat parlamentarilor că nu au rezolvat problema votului prin corespondență.


Accesează: