Vosganian: În doi ani, datoria acumulată de la Ceauşescu până la Tăriceanu s-a dublat

Vosganian: În doi ani, datoria acumulată de la Ceauşescu până la Tăriceanu s-a dublat

Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a declarat, astăzi, că dacă România va menţine ritmul de creştere economică de 0,1% pe trimestru, decalajul faţă de celelalte state europene se va adânci.

"Noi ne lăudăm cu o creştere de 0,1% pe fundalul unei scăderi cu peste 1% din PIB în 2010, în timp ce toate celelalte ţări europene marchează creşteri sensibile ale PIB. Deci, în 2010, faţă de obiectivul pe care îl asumasem în 2004-2005, anume de a reduce decalajele şi România să fie una din primele 10 ţări ale UE, anii 2009-2010 au marcat creşterea decalajului, pentru că celelalte ţări au avut o evoluţie pozitivă, în timp ce România a continuat să scadă. Şi, dacă menţinem acest ritm de 0,1%, România va continua să îşi mărească handicapul faţă de celelalte ţări ale UE"', a afirmat senatorul liberal, fost ministrul al Finanţelor, citat de Agerpres. El a arătat că, în situaţia în care România a avut o creştere de 0,1% în trimestrul IV din 2010 şi 0,1% în trimestrul I din 2011, "nu înseamnă că am trecut din recesiune în relansare, ci din recesiune în stagnare".

"0,1% nu este de fapt o creştere. Creşterea reală a PIB-ului care să ducă la ocupare şi relansare începe abia de la 2%. Abia când PIB-ul creşte cu 2%, atunci începe să aibă o influenţă pe ocupare şi pe relansarea afacerilor. În primul trimestru din 2011, este limpede că, dacă avem noroc, abia în 2014 ajungem la potenţialul economic din 2008", a explicat Varujan Vosganian.

Potrivit liderului liberal, "în doi ani, România a scăzut cu 10% din PIB, a pierdut peste o jumătate de milion de salariaţi şi a crescut îndatorarea cu aproape o cincime din PIB". "Practic, în doi ani, datoria acumulată, de la Ceauşescu până la Guvernul Tăriceanu, s-a dublat", a punctat Vosganian.

Ne puteți urmări și pe Google News