Voronin, propus de comunişti preşedinte al parlamentului

Voronin, propus de comunişti preşedinte al parlamentului

Şeful statului moldovean, Vladimir Voronin, a fost desemnat pe 7 mai - la cea de-a VII-a plenară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) - candidat al formaţiunii pe care o conduce la funcţia de preşedinte al parlamentului de la Chişinău.

Plenara nu a examinat candidaturi pentru funcţiile de şef al statului şi prim-ministru, informează publicaţia „Jurnal de Chişinău”. Potrivit sursei citate, comuniştii l-au propus pentru unul dintre cele două posturi de vicepreşedinte al parlamentului pe deputatul Vladimir Ţurcan, celălalt urmând să fie oferit opoziţiei.

Conducerea legislativului moldovean va fi aleasă în şedinţa programată pentru data de 12 mai. Aflat la final de mandat, preşedintele Republicii Moldova are nevoie de 52 de voturi pentru a fi ales în fruntea legislativului, în condiţiile în care PCRM a obţinut 60 de mandate parlamentare la scrutinul legislativ de luna trecută.

Într-o rezoluţie adoptată pe 7 mai, Parlamentul European a condamnat „campania amplă de hărţuiri, gravele încălcări ale drepturilor omului şi toate celelalte acţiuni ilegale ale guvernului moldovean în perioada de după alegerile parlamentare” de pe 5 aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, eurodeputaţii au considerat inacceptabilă prezentarea tuturor protestelor drept acte criminale.