Voronin îi foloseşte pe români în campania electorală

Cel puţin 164 de români care doreau să intre în Republica Moldova au fost întorşi de la graniţă, în ultimele două zile, de vameşii moldoveni.

Bucureştiul pune incidentele în contextul alegerilor parlamentare moldovene din 5 aprilie, unde comuniştii preşedintelui Vladimir Voronin sunt favoriţi. O parte dintre români, membri ai asociaţiei „Noii Golani”, doreau să participe la manifestaţiile pentru sărbătorirea unirii Basarabiei cu România, spre nemulţumirea Chişinăului.

Un incident a avut loc în noaptea de joi, când 20 de călători din trenul Bucureşti-Chişinău au fost întorşi de la graniţă. „Eu, o colegă profesoară şi două eleve eram în vagon cu alţi 16 tineri români pe care nu îi cunoşteam. De la ora 04.00 ne-au controlat timp de două ore în bagaje, sub saltele, peste tot. Nouă ne-au spus că nu avem invitaţia legalizată la un notar din România şi la unul din Republica Moldova, deşi am mai fost şi în alţi ani cu aceeaşi invitaţie ca cea de acum.

Cei 16 tineri le-au spus grănicerilor că merg în Republica Moldova la manifestaţiile organizate pentru sărbătorirea Unirii. Au cerut explicaţii în scris de la vameşii moldoveni, dar nu le-au primit nici verbal. Trenul a fost schimbat pe o altă linie şi a plecat fără noi. Ne-au urcat în primul personal care a venit şi abia atunci ne-au dat paşapoartele”, povesteşte Hristina Popa, una dintre persoanele din tren. Bucureştiul cere clarificări

Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, a precizat că cei 16 fac parte din asociaţia „Noii Golani” şi doreau să sprijine „partidele democratice care participă la alegerile din Republica Moldova”. Mărieş a mai afirmat că George Simion, liderul grupului, plecat de miercuri în Republica Moldova, a fost reţinut de „serviciile lor speciale, amendat şi judecat în vederea expulzării”.

Ieri, în urma incidentelor, ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat că România a trimis note verbale către Ministerul de Externe din Moldova.

„Am cerut lămuriri de la Ministerul de Externe al Republicii Moldova privind motivele pentru care în mod sistematic sunt opriţi cetăţeni români la graniţa între România şi Moldova. (...) Nu vom intra în dispută publică, sigur este un context electoral pe care nu doresc să-l comentez”, a declarat ministrul Cristian Diaconescu.

STRATEGIE

Evenimente previzibile

Incidentele de la graniţă se traduc practic printr-o încercare a autorităţilor moldovene de a tensiona relaţiile cu Bucureştiul, un tipar clasic, aplicat constant cu succes, în scop electoral, de comuniştii preşedintelui Voronin. Dorinţa asociaţiei „Noii Golani” de a participa la evenimentele care marchează unirea României cu Basarabia, un subiect sensibil pentru Chişinău, nu a făcut decât să complice situaţia. Ministerul moldovean de Externe l-a convocat încă din urmă cu o săptămână pe ambasadorul român la Chişinău, pentru a se plânge că cetăţeni români vor încerca să organizeze acţiuni provocatoare în Moldova, cu scopul de a destabiliza situaţia internă a ţării.