Voronin: acordarea cetăţeniei române, un pericol

Într-un interviu acordat agenţiei Itar-Tass, Vladimir Voronin, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a acuzat Uniunea Europeană că a ridicat „o cortină de fier” pentru a ţine la distanţă Moldova şi consideră acordarea de paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni drept „un pericol”, informează AFP.

„Cortina de fier dintre ţara noastră şi UE, lungimea frontierei româno-moldoveneşti şi, în paralel, acordarea cetăţeniei române sunt surse ale unui grav pericol pentru Moldova şi pentru stabilitatea regională. UE trebuie să regleze cât mai repede posibil problema liberalizării vizelor pentru Moldova”, a spus Voronin.

Pe de altă parte, potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de Mediafax, Voronin consideră că ţara sa nu vrea să adere la NATO.

„Ţara noastră trebuie să se unifice pe baza unui parteneriat strategic cu Rusia şi pe baza unor norme democratice europene. Chiar calea integrării europene pe care am ales-o diferă de şabloanele cunoscute. Deoarece această cale garantează libertăţi europene, liberalizarea regimului de vize şi o zonă de liber schimb şi nu apartenenţa la UE, care costă cât costă. Pentru noi, acest lucru înseamnă o modernizare internă relaţiilor juridice, economice şi sociale, fără să aderăm la NATO sau să adoptăm o retorică antirusă agresivă.  În majoritate absolută, cetăţenii noştri nu vor să adere la NATO”, a spus Voronin.

În opinia lui Vladimir Voronin, revoltele de la Chişinău din aprilie şi blocarea alegerii unui nou preşedinte sunt acţiuni prin care se încearcă privarea Republicii Moldova de independenţă. „În aceste acte se discerne net o logică şi aceasta nu se rezumă doar la eliminarea comuniştilor de la putere. Se merge mai departe: trebuie, potrivit unora, să fie suprimată independenţa moldoveană. Opoziţia moldoveană a arborat drapelul unui alt stat, invocând unirea cu România”, a spus Voronin.

La sfârşitul lunii iulie, în Republica Moldova se vor desfăşura alegeri legislative anticipate. După alegerile din aprilie, câştigate de comuniştii, Parlamentul n-a reuşit, în două rânduri, să aleagă un nou preşedinte al ţării. Potrivit Constituţiei, după două tentative eşuate de alegere a preşedintelui, Parlamentul trebuie dizolvat, urmând să fie organizate alegeri anticipate.

CITIȚI ȘI:

Parlamentul Modovei dizolvat, alegeri anticipate pe 29 iulie

"Ne vom duce la ţară să-i învăţăm cum să voteze"

Guvernul moldovean a fost învestit cu scandal Comuniştii moldoveni rejoacă meciul cu opoziţia

Fără trădare, Chişinăul va avea anticipate

Comuniştii moldoveni, eşec la prezidenţiale

Moldova, la un pas de anticipate

Comuniştii amână alegerea succesorului lui Voronin

"Voronin? O struţo-cămilă, reprezentantul eşuat şi toxic al sovietizării"