Evenimentul Zilei > Politica > Vorbărie fără finalitate la dezbaterea PUZ-urilor de lux din Capitală
Vorbărie fără finalitate la dezbaterea PUZ-urilor de lux din Capitală

Vorbărie fără finalitate la dezbaterea PUZ-urilor de lux din Capitală

Dezbaterea publică de vineri, 10 ianuarie a.c. în care urmau să se ia în discuție cu societatea civilă trei dintre cele mai controversate PUZ-uri ale Capitalei se anunța a fi o mare gâlceavă între ONG-iști și bucureștenii indignați de proiectele Municipalității. S-a dovedit a fi un mare „Fâs”.

Aceasta în condițiile în care la întrunire au participat doar vreo 30 de inși din partea societății civile, inclusiv oengiștii de serviciu, iar din partea Primăriei fiind prezenți doar Victor Manea, referent la Comisia de Urbanism, însoțit de trei funcționare „no-name”.
Nici primarul Sorin Oprescu, nici vreunul dintre viceprimarii săi, nici secretarul genaeral al CGMB, Tudor Toma și nici măcar arhittectul șef al Capitalei, Gheorghe Petrașcu, n-au catadicsit să participe la dezbaterea publică. Dezbatere care, în mod parșiv, a fost postată timp de 15 zile – termenu legal – fix în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Astfel, în ciuda apelurilor patetice de pe site-urile de socializare, doar câțiva oengișt și alți câțiva cetățeni direct afectați de controversatele PUZ-uri „Dorobanți-Broșteanu”, „Maxim Gorki” și „Progresului” au venit să bată apa în piuă în sala de consiliu a CGMB. Nici presa n-a dat năvală, ca de obicei, o singură televiziune fiind prezentă și doar un număr mic din ziariștii acreditați pe Primăria Capitalei.
Nicușor Dan: „Cred că toate proiectele vor trece și vor urma o droaie de procese!”
Ca de obicei, cel mai vocal a fost Nicușor Dan, președintele „Asociației Salvați Bucureștiul”. Vehement, acesta a arătat că PUZ-ul de la Dorobanți prevede o clădire de 45 de metri înălțime într-o zonă foarte aglomerată și că va fi construit de o firma israeliană de jocuri de noroc care a cumpărat patru-cinci case pe străzile Eminescu, Broșteni și Dorobanți. „Terenul însumază 5.000 de metri pătrați pe care vor să ridice o clădire cu circa 12-15 etaje, în care să funcționeze și un cazinou. Peste o mie de oameni au semnat scrisori împotriva acestui PUZ! Inclusiv reprezentanții bisericii din vecinătate. E scandalos că dezbaterea publică de pe internet a fost postată exact de Sărbători! Nu s-a uitat nimeni în afară de noi care i-am obligat (n.r. – primăria) să facă o ședință publică de dezbatere, conform legii”.
Referitor la PUZ-ul din cartierul Primăverii, „Maxim Gorki”, Nicușor Dan spune că cele șase etaje preconizate a fi construite le vor lua „fața” vecinilor. Iar despre PUZ-ul „Progresului”, cunoscutul oengist a declarat: „Acolo nu e chiar ceva rău, dar prevede dărâmarea unor clădiri care fac parte din monumentul istoric Uzinele Chimice Române. Trebuie să se renunțe la partea de proiect care trece peste acest monument!”. Din punctul său de vedere, Nicușor Dan consideră că: „Eu cred că toate proiectele vor trece și vor urma o droaie de procese!”.
Doctorul Radu Ștefan Țovaru, profesor universitar la UMF Carol Davila, vecin cu PUZ-ul Dorobanți-Broșteni, a luat și dânsul cuvântul și și-a manifestat indignarea: „Proiedtul afectează calitatea vieții locuitorilor zonei. Crește și traficul rutier și poluarea. Mai avem un cazinou la fostu hotel Dorobanți și ne ajunge! Bordel nu vor, dar cel puțin ăsta nu poluează!”.