Vor repeta doza de rapel? Alexandru Rafila, anunț pentru românii vaccinați

Sursa foto: Evz

Administrarea mai multor doze de vaccin anti-COVID, la intervale reduse de timp va duce la supraîncărcarea sistemului imunitar.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a comentat declarațiile șefului Autorității de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, Marco Cavaleri. Acesta a avertizat cu privire la riscul pe care îl implică administrarea mai multor doze de rapel. În opinia sa există pericolul de supraîncărcare a sistemului imunitar și de a induce o stare de oboseală la nivelul populației.

Alexandru Rafila s-a declarat de acord cu șeful Autorității de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană.

„Probabil se referă la o suprastimulare, dacă administrăm doze din același vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate. Nu se referea la doza de booster, ci la o potențială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză. Unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficiențe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare”, a explicat Alexandru Rafila.

Potrivit spuselor sale, în prezent, în fața tulpinei Omicron, vaccinul nu previne decât într-o mică măsură transmisibilitatea. În schimb protejează în fața formelor dificile ale bolii și previne decesul.

„E adevărat că previne formele grave şi decesul, trebuie adaptat noilor tulpini circulante. Trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Sursa: arhiva EVZ

Cum poate fi încetinită transmiterea virusului

Alexandru Rafila crede că transmiterea virusului trebuie încetinită prin respectarea măsurilor de protecție sanitară. El nu îmbrățișează teoriile conform cărora se poate ieşi din pandemie prin infectarea în masă care duce la obţinerea unei imunităţi pe scară largă după infectare.
„Eu ceea ce cred este că trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri. Utilizarea măştii este una dintre ele, pentru că, până la urmă, este o barieră mecanică care previne în bună măsură transmiterea. Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Precizările oficialilor europeni

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană şi-a exprimat marţi îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin pentru Covid-19. Marco Cavaleri a spus că nu există date care să susţină această abordare, conform Reuters.

„În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri.

Oficialul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la strategia privind administrarea dozelor de rapel la fiecare patru luni. El a precizat că prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar și de a duce la oboseală în rândul populației.