Von der Leyen: „Până la vară, 70% dintre europeni vor primi vaccinul anti-Covid”
- Iuliu Vlădescu
- 3 februarie 2021, 12:38
Von der Leyen: „Până la vară, 70% dintre europeni vor primi vaccinul anti-Covid”. Este preomisiunea șefei Comisiei Europene.
IL FATTO QUOTIDIANO (Italia), 2 februarie 2021 - Aproximativ 70% dintre europeni vor fi vaccinați până la vară, datorită și stocurilor care sosesc de la companiile care au primit deja undă verde pentru răspândirea medicamentului, în timp ce AstraZeneca, care a redus cu 70% livrările către Uniunea Europeană, va trebui să o aprovizioneze prin recuperarea dozelor lipsă, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vorbit pentru un grup de ziare europene, inclusiv „La Repubblica”, pentru a revendica rezultatele bune obținute în lupta împotriva pandemiei și a achiziționării de vaccinuri.
Ne așteptăm să recupereze dozele reduse în primul trimestru”
Liderul de la Palatul Berlaymont apără activitatea Comisiei UE, după controversele declanșate de întârzierile anunțate atât de Pfizer, cât și de AstraZeneca: „Ne așteptăm să recupereze dozele reduse în primul trimestru”, a explicat președintele Comisiei UE, adăugând că strategia pentru a reuși acest lucru se bazează pe noul mecanism de export lansat vineri, datorită căruia Bruxelles va avea date despre vaccinurile produse în Europa și vândute în afara continentului, din decembrie până astăzi.
„Când vom avea datele complete care vor înlocui zvonurile, ne vom întoarce la masa negocierilor cu AstraZeneca și îi vom invita să își respecte obligațiile”.
„Cerem transparență”
Prima preocupare pentru Comisia UE este de a asigura transparența în ceea ce privește respectarea acordurilor și distribuirea fiolelor, chiar dacă nu este încă posibil, spune Von der Leyen, să avem „o explicație plauzibilă pentru întârzieri, cerem transparență cu privire la ceea ce ați produs, ce ați exportat și ce aveți în stoc.
Apoi, va reveni companiei să ne dea explicații și să ne spună cum intenționează să respecte contractul. De asemenea, Pfizer-BioNTech au avut probleme, dar au fost de înțeles și le-au rezolvat. Totuși, cu AstraZeneca, ce a fost mai rău a trecut, este un semn pozitiv că a arătat voința de a grăbi livrările”.
Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca
Apoi, președintele Comisiei UE a explicat cum la Bruxelles intenționează să acționeze pentru a asigura o acoperire a vaccinării pentru 70% din populație până în vară: „La o lună după ce au început vaccinările, am livrat 18 milioane de doze. Vă pot spune că alte 33 de milioane vor sosi în februarie și 55 de milioane în martie.
În al doilea trimestru vor fi și mai multe, 300 de milioane de la cele trei companii deja autorizate de EMA (Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca) și, dacă și ele vor primi undă verde, vom primi alte 80 de milioane de flacoane de la Johnson&Johnson și Curevac. Suntem pe drumul cel bun, până la urmă vom avea 2,3 miliarde de vaccinuri, de trei ori mai mult decât avem nevoie și vom putea ajuta și țările apropiate Uniunii Europene”.
„Numai Papa este infailibil”
În cele din urmă, președintele german al Comisiei UE apără activitatea instituției sale, care a cumpărat vaccinurile în numele celor 27 de state membre, afirmând că, dacă fără investiția inițială a UE de „2,7 miliarde”, companiile ar fi necesitat mai mult timp să ajungă la „imunizare” și că toate companiile de pe piață se află acum în portofoliul UE:
„Vara trecută nu a fost ușor să alegem cine dintre 150 de pretendenți va ajunge primul”. Drept dovadă că, „în calitate de Uniune Europeană, putem face mai bine decât guvernele individuale”, a declarat Von der Leyen. Niciun mea culpa - „vom trage linie la sfârșitul mandatului” - nici măcar asupra a ceea ce purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a recunoscut că a fost o „greșeală”, spunând că „numai Papa este infailibil” și important „este să fie recunoscut curând, înainte ca decizia să fie finalizată și să fie corectată”: referirea este la decizia Bruxellesului de a include Irlanda de Nord printre țările supuse Mecanismului de Transparență pentru transferul vaccinurilor.
Decizia a fost, apoi, rectificată, după ce au crescut tensiunile dintre UE și Marea Britanie.
Traducerea: Oana Avram, RADOR