Toate familiile vor primi o scrisoare nepersonalizată, redactată de Ministerul Sănătăţii, care va fi distribuită gratuit de Poşta Română. Această scrisoare, care va ajunge prin poștă în 30 de zile, are un text similar în toate ţările membre UE şi le va explica cetăţenilor care sunt măsurile pe care trebuie să le ia pentru a evita o contaminare şi care sunt simptomele caracteristice, a declarat, astăzi, Ministrul de Interne, Dan Nica.
În plus, în numeroase locuri publice vor fi puse afişe ce vor detalia aceste măsuri.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac şi cel al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, au susţinut astăzi o conferinţă de presă, la sediul MAI, în legătură cu discuţiile din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în această dimineaţă, pe tema gripei cu virus nou.
În România nu sunt contaminări
“În România nu există niciun caz diagnosticat de infecţie cu virusul H1N1”, a spus Ion Bazac. Dacă va apărea un astfel de caz, autorităţile sunt pregătite să transporte persoana contaminată, izolat, la Institutul Matei Balş".
Fiecare ţară din UE trebuie să prezinte propriul plan de pandemie, pentru ca reacţia la nivelul Uniunii să fie integrată. “Au fost întocmite principiile unui plan de pandemie la nivel naţional. Planul urmează să fie aprobat într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai declarat Bazac.
Potrivit ministrului, pandemia "vine în valuri de câte opt săptămâni, vârful atacului fiind atins în cursul săptămânii a patra".
În acest caz, instituţiile publice ar trebui să asigure serviciile de bază - electricitate, apă-canal, precum şi servicii de intervenţie în care să fie implicate cadrele medicale, pompierii şi poliţia.
Mai multe ţări cu risc pandemic
Bazac a anunţat că numărul ţărilor cu risc pandemic a crescut şi implică acum, pe lângă Statele Unite şi Mexic, şi China şi câteva state din UE.
"De azi, zonele cu risc endemic au fost suplimentate. Pe lângă SUA şi Mexic, s-au adăugat China şi ţările din UE în care deja s-a demonstrat transmiterea secundară a virusului", a declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit ultimului bilanţ, difuzat astăzi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-au înregistrat 1.124 de cazuri de contaminare cu virusul gripei porcine, în 21 de ţări din lume.
Mexicul redeschide pieţele şi şcolile
Secretarul de Stat pe probleme de sănătate, Jose Cordova, a anunţat că epidemia de gripă porcină pare a fi sub control, după ce a dus la moartea a cel puţin 26 de persoane numai în Mexic.
Acesta este motivul pentru care majoritatea clădirilor publice şi centrelor comerciale vor fi redeschise astăzi. Ele au fost închise încă de vineri, pentru a preveni răspândirea virusului gripei porcine.
Elevii mexicani nu au fost la şcoală vineri şi luni, din acelaşi motiv.
Distribuţia cazurilor de gripă porcină pe ţări:
Mexic: 590 de cazuri, dintre care 25 mortale
Statele Unite: 286 de cazuri, dintre care unul mortal
Canada: 140
Spania: 54
Marea Britanie: 18
Germania: 8
Noua Zeelandă: 6
Israel: 4
Franţa: 4
Salvador: 2
Italia: 2
Austria: 1
Olanda: 1
Elveţia: 1
China (Hong Kong): 1
Danemarca: 1
Coreea de Sud: 1
Costa-Rica: 1
Irlanda: 1
Portugalia: 1
Columbia: 1
CITIŢI ŞI: