Un grup de senatori PNL și USR a propus schimbarea Codului muncii în România. Dacă astăzi românii cu normă întreagă lucrează 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, potrivit proiectului, vor fi 4 zile lucrătoare pe săptămână cu 10 ore de muncă pe zi.
Românii aflaţi în activitate ar putea avea parte de doar 4 zile lucrătoare pe săptămână cu obligația de a lucra 10 ore pe zi. Repartizarea timpului de lucru de 40 de ore/săptămână se stabilește prin contractul dintre angajat şi angajator, aceasta putând fi şi de 10 ore/zi, potrivit propunerii legislative de modificare a Codului muncii, care este deja depusă la Senat.
Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabilește cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.
Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore/zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore/zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, se arată în propunerea legislativă a PNL şi USR.
Costuri mai mici pentru angajator
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a explicat că în acele locuri unde munca de 40 de ore poate fi efectuată în patru zile înseamnă o economie de costuri logistice pentru a cincea zi a săptămânii, cu exepţia celor care lucrează în HORECA.
Informaţiile pe care le-am primit din mediul de afaceri merg pe ideea că există anumite business-uri în care activitatea necesită o activitate de timp şi munca poate fi efectuată în 40 de ore pentru 4 zile, ceea ce înseamnă o economie de costuri logistice pentru a 5-a zi a săptămânii.
Există cel puţin două tipuri de categorii interesate la perechea angajator-angajat în IT, comunicare, creaţie. A doua categorie este acolo unde nici în 5 zile nu poţi să acoperi o activitate săptămânală şi atunci poţi să mergi pe varianta cu 2 salariaţi într-o săptămână, cum ar fi pe o zonă de HORECA unde este o activitate full-time sau în alte locuri unde există o activitate continuă şi unde poţi să ai un angajat care să lucreze luni, marţi, miercuri, joi şi altul vineri, sâmbătă, duminică, a mai subliniat Fenechiu, miercuri, la Senat.