Vom avea încă un război. Ordinul de atac a fost deja dat

Vom avea încă un război. Ordinul de atac a fost deja dat Sursa foto: picryl.com

După conflictul din Ucraina, se prefigurează încă un nou potențial război, dar de această dată nu în apropierea țării noastre.

Joi, liderii Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS sau Cedeao în franceză) au dispus mobilizarea „forței de rezervă” a acestei organizații regionale, cu scopul de a restabili ordinea constituțională în Niger. Această decizie vine în urma loviturii de stat petrecute la data de 26 iulie în această țară.

Africa se pregătește de război

La încheierea summitului extraordinar, președintele Comisiei ECOWAS, Omar Touray, a declarat că organizația a dispus mobilizarea forței de rezervă a ECOWAS pentru a restabili ordinea constituțională în Niger.

Alianța națiunilor africane și-a asumat responsabilitatea de a impune sancțiuni și restricții privind călătoriile pentru cei care împiedică reinstaurarea în funcție a președintelui ales democratic, Mohamed Bazoum.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nicio opţiune nu este dată la o parte, inclusiv utilizarea forţei ca ultimă soluţie”, a declarat preşedintele nigerian Bola Tinubu, preşedintele ECOWAS, la finalul summitului. „Rămânem fermi în angajamentul nostru de a sprijini Nigerul în drumul său către o stabilitate democratică paşnică”, a spus el.

„Sper că, prin efortul nostru colectiv, putem ajunge la o rezolvare paşnică, cu o foaie de parcurs pentru restabilirea stabilităţii şi democraţiei în Niger. Încă nu este totul pierdut”, a adăugat liderul african.

După intervenția lui Tinubu, a fost prezentat un comunicat oficial care cuprindea o rezoluție ce solicita liderilor armatelor din țările din regiunea Africii de Vest să imobilizeze prompt Forța de Rezervă a ECOWAS împreună cu toate componentele sale.

Nigeria

Se vrea ca ordinea să fie restabilită prin mijloace pașnice

O altă rezoluţie vorbeşte despre ordinul de a „desfăşura Forţa de Rezervă a ECOWAS pentru a restabili ordinea constituţională în Republica Niger”, urmată imediat de o alta care vorbeşte despre restabilirea acestei ordini „prin mijloace paşnice”.

În pofida termenului limită de 6 august stabilit de ECOWAS pentru retragere, junta din Niamey a adoptat o abordare de sfidare. Aceasta a închis spațiul aerian al Nigerului și a afirmat hotărât că va proteja țara împotriva oricărui atac din partea unor forțe străine.

În săptămâna precedentă, liderii diviziei de apărare din cadrul ECOWAS au pus la punct strategii pentru o posibilă intervenție militară în Niger. Aceste planuri au fost ulterior discutate în cadrul summitului desfășurat joi de către șefii de stat.

Totuși, comunicatul emis în urma summitului nu a oferit claritate în privința momentului sau circumstanțelor în care ar putea avea loc o eventuală desfășurare în Niger.