Premierul nu exclude, însă ultimele două soluții pentru deblocarea situației. În replică, PSD amenință cu o moțiune de cenzură, la care i-ar avea aliați și pe parlamentarii UDMR.

Ludovic Orban dorește să deblocheze proiectul legislativ pentru alegerea primarilor în două tururi, aflat în acest moment la comisia de cod electoral din Parlament. El a precizat că exită o majoritate parlamentară care ar putea vota un asemenea proiect, dar a precizat că trebuie adus în plen pentru a fi discutat.

„Nu trebuie să insiste (preşedintele ţării – n.r.). PNL este cel mai mare susţinător al alegerii primarilor în două tururi. Vom vedea dacă este posibil să deblocăm proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi care a fost parcat neregulamentar la o comisie care aproape îşi dăduse obştescul sfârşit, respectiv Comisia de cod electoral, astfel încât să îl aducem în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor pentru că este depăşit termenul de raport. (…) Deşi din calculele noastre şi discuţiile pe care le-am avut la nivelul Camerei Deputaţilor există o majoritate care susţine adoptarea acestui proiect, dacă acest lucru nu se va realiza vom lua o decizie ulterioară”, a declarat Orban, după întâlnirea cu Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Orban a evitat să spună dacă Guvernul său este dispus să-și asume răspunderea sau să inițieze o Ordonanță de Urgență care să reglementeze această temă.

În același context, Ciolacu a precizat că PSD va depune o moțiune de cenzură, alături de UDMR, și în cazul în care Guvernul Orban își va asuma răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Dacă vine cu asumare pe doua tururi vom sesiza CCR, dar vom depune și moțiune de cenzură alături de UDMR, care au anunțat acest lucru. Avem o decizie a CCR și o recomandare a Comisiei de la Venețiapotrivit căreia cu șase luni sau cu un an înainte de alegeri nu ai voie să schimbi legislația electorală”, a încheiat liderul PSD.

 

Te-ar putea interesa și: