Voiculescu trage sfori să controleze Justiţia

Voiculescu trage sfori să controleze Justiţia

Mona Pivniceru, propusă la Justiţie, este o apropiată a lui Dan Voiculescu. Cei doi vor schimbarea lui Daniel Morar din fruntea DNA.

"Nu avem toată puterea până nu avem şi Justiţia". Declaraţia lui Dan Voiculescu, judecat în prezent pentru corupţie, pare să fi devenit un scop în sine pentru liderul PC. Schimbările în componenţa Guvernului, operate ieri de premierul Victor Ponta, în urma demisiilor lui Ioan Rus (ministru de Interne) şi a lui Victor Paul Dobre (ministru delegat pentru Administraţie) consolidează influenţa lui Voiculescu în interiorul Executivului. Judecătoarea Mona Pivniceru, propusă ministru al Justiţiei, este în relaţii apropiate cu liderul fondator al Partidului Conservator. De altfel, avansarea numelui lui Pivniceru este o consecinţă a insistenţelor lui Voiculescu pe lângă preşedintele interimar, Crin Antonescu, care, la rândul său, şi-a impus punctul de vedere în faţa premierului Victor Ponta. Dan Voiculescu şi Mona Pivniceru au cel puţin un scop comun. Ambii sunt adversari declaraţi ai lui Daniel Morar, procurorul- şef al DNA. Este de notorietate faptul că Pivniceru nu a fost de acord cu prelungirea mandatului lui Morar.

Conflictul dintre Dan Voiculescu şi şeful DNA este mai vechi. În 2007, liderul conservator a ameninţat că-l va da în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Voiculescu era la acea vreme învinuit într-un dosar de spălare de bani, alături de George Copos şi de fiica sa, Camelia Voiculescu. El l-a acuzat pe Morar că şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile şi i-a cauzat vătămare persoanei sale. Dacă Mona Pivniceru va intra în guvern, rămâne de văzut ce atitudine va avea în chestiunea înlocuirii Codruţei Kovesi din fruntea Parchetului General.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat deja public că, dacă ministrul Justiţiei va propune pe altcineva, nu va bloca acest proces. De altfel, potrivit unor stenograme apărute ieri în presă, într-o şedinţă a PNL de la începutul lunii august s-a discutat despre mazilirea lui Morar şi Kovesi.

Ne puteți urmări și pe Google News

La şedinţă a participat şi Crin Antonescu, deşi ar fi trebuit să fie echidistant din postura de preşedinte interimar. Şova a ajuns ministru

În Guvern a intrat şi senatorul Dan Şova (PSD), prieten cu premierul Victor Ponta. El va ocupa funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. Funcţia a rămas vacantă pentru că Mircea Duşa(PSD) va prelua de la Ioan Rus portofoliul Administraţiei şi Internelor.

Noul ministru delegat pentru Administraţie, în locul lui Victor Paul Dobre(PNL), va fi Radu Stroe(PNL). Lucian Isar i-a cedat lui Mihai Voicu poziţia de ministru delegat pentru mediul de afaceri.

Cea mai spectaculoasă decizie este eliminarea din Guvern a lui Andrei Marga, care ar putea fi trimis ambasador în Germania. Portofoliul Externelor va fi preluat de Titus Corlăţean(PSD). În urma acestor permutări, PNL a pierdut un post de ministru în Guvernul Ponta, pe care i l-a făcut cadou lui Dan Voiculescu. Ioan Rus Victor Paul Dobre PNL a pierdut un post de ministru în Guvernul Ponta, pe care i l-a făcut cadou preşedintelui PC

Rus a acuzat presiuni politice

Ministrul de Interne, Ioan Rus, şi-a dat demisia din această funcţie acuzând presiuni la care a fost supus atât de către Traian Băsescu, cât şi de către Crin Antonescu. "Asupra mea şi a ministerului s-au exercitat nenumărate presiuni, discuţii şi aprecieri din partea politicienilor români, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Eu consider de neacceptat, motiv pentru care mi-am înaintat demisia (...) Pentru că nu se află în ţară, ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, m-a rugat să-i anunţ şi lui demisia", a spus Rus, în conferinţa de presă organizată la sediul ministerului. Citiţi şi:

  • EXCLUSIV Mona Pivniceru, ministru anticonstituţional. În CSM va fi înlocuită de Gabriela Bîrsan, cercetată de DNA
  • Propunerile lui Victor Ponta: MAI - Mircea Duşa, Justiţie - Mona Pivniceru, MAE - Titus Corlăţean | VIDEO
  • CSM a respins detaşarea judecătoarei Mona Pivniceru. Omul de casă al lui Dan Voiculescu nu mai poate depune jurămîntul de ministru al Justiţiei
  • Crin Antonescu: Ministrul Justiţiei poate numi procurorul general, nu voi obstrucţiona numirea
  • Vesela şi "dulşea" singurătate a doamnei Mona Pivniceru