Evenimentul ZileiJustitieVoiculescu încearcă să schimbe principiile de Drept prin contestațiile sale

Voiculescu încearcă să schimbe principiile de Drept prin contestațiile sale

Voiculescu încearcă să schimbe principiile de Drept prin contestațiile sale
Dacă sunt aprobate cererile lui „Felix”, condamnarea acestuia va fi anulată și procesul se va rejudeca. Ar fi pentru prima dată de la intrarea în vigoare a noilor Coduri când s-ar întâmpla acest lucru.

Dan Voiculescu și Sorin Pantiș sunt așteptați, astăzi, la Curtea de Apel București unde se judecă contestațiile în anulare depuse în dosarul ICA. Mogulul media și fostul ministru al Comunicațiilor au formulat aceste căi extraordinare de atac după ce au fost condamnați la 10 ani, respectiv 7 ani închisoare și confiscarea a 60 de milioane de euro în dosarul privatizării ICA. De când a intrat în vigoare noul Cod de procedură penală, din februarie 2014, acestea sunt printre puținele contestații în anulare admise „în principiu” de judecătorii de la Curtea de Apel București.

Dacă se decide rejudecarea dosarului, acest lucru ar fi o premieră pentru Justiția din România. Altfel spus, până în acest moment, pe noul Cod de procedură penală nu a fost decisă nicio rejudecare pe baza contestației în anulare.

Magistrații care judecă cererile lui Voiculescu și Pantiș sunt Dan Lupașcu și Isabelle Tocan. Ei vor analiza două chestiuni: legalitatea constituirii completului de judecată și o presupusă incompatibilitate a judecătorilor Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, magistrații care l-au condamnat pe colaboratorul dovedit al Securității.

Oricare ar fi hotărârea de astăzi a judecătorilor, ea poate fi contestată.

Îndepărtați din dosar de colegi

Pe 8 septembrie 2014, Dan Lupașcu și Isabelle Tocan au admis o cerere de recuzare a colegilor Camelia Bogdan (foto) și Mihai Alexandru Mihalcea, cerere formulată de GRIVCO și care privea sechestrul pe bunurile societății. Decizia a fost luată contrar practicii naționale și europene, potrivit căreia procedura de punere a sechestrului nu constituie o judecată asupra unei acuzații. Pe 15 octombrie, Dan Lupașcu și Viorica Costiniu au admis solicitările lui Voiculescu și Pantiș de contestație în anulare. Costiniu a făcut atunci echipă cu Lupașcu deoarece a înlocuit-o pe judecătoarea Tocan.


Accesează: