Voiculescu a pus Antena pe fotbal

Consorţiul Antena 1-RCS/RDS a cumpărat, cu 102 milioane de euro, dreptul de a difuza Liga I la fotbal în următorii 3 ani.

102 milioane de euro în doar 8 minute. Atât a obţinut Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) de la câştigătorii Antena 1-RCS/RDS, după o licitaţie care a început practic la ora 12.14 (după un sfert de oră de introducere şi regulamente) şi s-a încheiat la ora 12.22 cu verdictul lui Dumitru Dragomir. Suma pentru trei ani, 85 de milioane de euro pe sezon, plus TVA, este cea mai mare din istoria fotbalului românesc, de peste patru ori mai mare decât la ediţiile precedente.

Asocierea Antenei 1 cu operatorul de cablu RCS/RDS a propulsat postul familiei Voiculescu înaintea Realităţii şi a Kanal D, favorite până la ora începerii licitaţiei. Având şi meciurile Naţionalei şi pe cele din Cupa României în portofoliu, Antena 1 devine cel mai important „furnizor“ de fotbal intern de pe piaţa media locală. Show-ul lui Mitică

„La semnalul următor, va fi ora: 11, 59 de minute, 20 de secunde...“ Dumitru Dragomir a pregătit ca pe un spectacol prima licitaţie deschisă din istoria LPF, astfel că a sunat la serviciul robot să se asigure că marea competiţie începe la 12 fix. Primul sfert de oră a fost unul „tehnic“, cu regulamente şi proceduri explicate de avocatul Cătălin Ciubotea, întrerupt, pentru culoare, de Mitică: „Hai, mă, mai parleşti mult, că vreau să începem“.

Campionatul intern a avut trei pretendenţi: consorţiul Realitatea TV - GMG Media (companie care ar fi urmat să dezvolte un serviciu DTH), Kanal D şi consorţiul Antena 1 - RCS/RDS. S-a plecat de la 18 milioane de euro pe sezon (plus TVA) - 54 de milioane pentru trei ani şi, potrivit regulamentului, fiecare concurent putea licita în paşi de 500.000 de euro. Propunerea lui Dragomir de a nu se licita în acest ritm, ci după potenţa licitatorilor („chiar şi zece pasuri“) a fost respinsă de concurenţi. Luptă scurtă

La 12.14, Mitică Dragomir a pornit, practic, lupta: „Sunteţi pregătiţi? Start! Cine oferă 54 de milioane?“. „Deja v-aţi scos banii!“, a exclamat la prima ridicare a cartoanelor de licitaţie, vizibil agitat, Cosmin Băleanu, editor general Kanal D. 54, 5, 55... 69? Până la 73 de milioane, cei trei au mers umăr la umăr. Din partea consorţiului Antena 1-RCS/RDS a licitat directorul general al operatorului de cablu, Alex Oprea. Pentru Realitatea, cartonul a fost ridicat de Sorin Enache. Haluk Krucer, countrymanager Dogan, a stat permanent pe telefon cu Begum Dogan, preşedinte Kanal D şi fiica patronului postului.

La 73 de milioane, reprezentantul Kanal D nu a mai ridicat oferta. Rămaşi în joc, Antena 1 şi Realitatea au licitat până la 85 de milioane, sumă pentru care Sorin Enache a lăsat cartonaşul jos şi a ieşit din competiţie.

Interesant, Realitatea TV nu a uzat de dreptul de preempţiune avut de Telesport în caz de preţuri egale. Telesport nu s-a înscris în competiţia de ieri, iar postul deţinut de Sorin Ovidiu Vîntu a participat în consorţiu cu GMG Media, o companie care ar fi urmat să dezvolte o platformă digitală (DTH). LPF a avansat şi datele scadente pentru plata drepturilor. Antena 1 şi partenerul RCS/RDS trebuie să plătească prima tranşă de 34 de milioane de euro, pentru sezonul 2008-2009, până pe 15 mai. MIŞCAREA DECISIVĂ Antena, repusă în joc de asocierea cu RCS Cartea câştigătoare a Antenei 1 a fost asocierea cu operatorul de cablu RCS/RDS care, pe lângă abonaţii clasici, deţine şi cel mai mare serviciu de televiziune digitală - Digi TV. De altfel, sistemul pay-TV pentru meciuri a fost una dintre variantele sugerate pe piaţă, în general, pentru amortizarea preţului enorm pus la bătaie, imposibil de acoperit doar din încasările din publicitate. 33 de milioane de euro, cât va da consorţiul pe sezon, înseamnă cam jumătate din toată publicitatea încasată de Antena 1 tot anul trecut.

Un prim semn legat de actorul principal din ecuaţia Antena 1-RCS poate fi dat de către cel care a licitat la LPF din partea consorţiului: Alex Oprea, managerul general al companiei de cablu. Imediat după finalul licitaţiei, cu un aer neliniştit, Oprea a dat un telefon: „Mi-am sunat soţia, să-i spun că întârzii, a ocolit el răspunsul“. „Am fost destul de liniştit. Nu mă nelinişteşte situaţia, mă nemulţumeşte preţul foarte mare la care s-a ajuns“, a declarat el, la cald, după licitaţie. Cristian Creţu, directorul Departamentului Sport, explică de ce a licitat reprezentantul RCS: „Aşa am decis împreună. Sunt partenerii noştri, iar acesta este şi un mod de a arăta respect, dar şi faptul că suntem foarte serioşi“, a adăugat el.

Oprea nu a detaliat în ce va consta colaborarea cu Antena 1 şi cu ce va contribui fiecare dintre părţi, doar că existau planuri în funcţie de suma cu care câştigau licitaţia. Managerul RCS a declarat că pragul maxim la care s-ar fi oprit ar fi fost 90 de milioane de euro (plus TVA), pentru cele trei sezoane puse la bătaie de LPF.

„Pentru România şi pentru puterea de cumpărare de aici, într-adevăr, sumele sunt foarte ridicate. Nu pot spune nici că vom pierde, nici că vom scoate profit“, a spus Oprea. Operatorul de cablu vrea ca meciurile de fotbal să fie în pachetul către toţi abonaţii. Este o intenţie, recunoaşte Oprea, ocolind subiectul nivelului abonamentului TV. „Nu cred că va fi posibil să nu creştem abonamentul“, a precizat el.

ÎMPĂRŢIREA MECIURILOR Opţiunea 1 rămâne la Antena 1

Meciurile se vor „învârti“ în grădina consorţiului Antena 1-RCS/RDS. „Antena 1 şi RCS/RDS au achiziţionat toate cele nouă opţiuni de joc, urmând ca toate meciurile să rămână în cadrul acestei alianţe“, anunţă un comunicat. Cristian Creţu, directorul Departamentului Sport al Antenei 1, spune că meciurile vor fi împărţite între Antena 1, RCS şi viitorul canal sportiv al Intact, Arenna TV.

„Vom alege varianta care avantajează ambele părţi“, a declarat Cristian Creţu. Amortizarea sumei vine nu numai din publicitate, cât şi din noile tehnologii. „Pe lângă drepturile TV, am cumpărat şi transmisiile pe internet şi pe telefonia mobilă“, a spus el. „Suntem optimişti, ţinând cont şi de partenerii noştri, RCS/RDS“, a adăugat el. Deocamdată, algoritmul împărţirii meciurilor nu este clar. Cert este că meciul cel mai important al etapei - Opţiunea 1 - va fi difuzat pe Antena 1.

Reacţii

Badea: „Sumă extraordinară“ SATISFACŢIE. Nicolae Badea, preşedintele Consiliului Director de la Dinamo şi unul dintre cei care au fost desemnaţi de Adunarea Generală a LPF să supervizeze licitaţia, consideră că „s-a obţinut o sumă extraordinară pentru nivelul campionatului nostru. Explicaţia constă în faptul că, spre deosebire de alte dăţi, s-a întocmit un caiet de sarcini bine pus la punct“. Gigi Becali: „E meritul meu“ LĂUDĂROS. Steaua a fost reprezentată la licitaţie de preşedintele Valeriu Argăseală, care a ţinut permanent legătura cu şeful său, Gigi Becali. „Eu am cel mai mare merit că s-a ajuns la 102 milioane la drepturile TV, pentru că am ţipat atunci când voiau alţii să facă licitaţii. Nu am lăsat pe nimeni să-şi facă şmecheriile“, s-a fălit Becali. În trecut, Becali nu rata nicio ocazie să-l jignească pe „comunistul“ Voiculescu, a cărui televiziune este noul deţinător al drepturilor TV în Liga I. „Cifre nejustificate“ SCEPTIC. Cosmin Cernat, directorul Departamentului Sport al Kanal D (din care Ringier, editorul EVZ, deţine 25%), consideră neîntemeiată suma pentru care s-au vândut drepturile TV pentru meciurile din Liga 1. „După părerea mea, s-a ajuns la cifre nejustificate pentru valoarea şi nivelul campionatului intern“, a declarat el. „Sper că şi-au făcut calcule foarte bune pentru a-şi acoperi investiţia respectivă“, a adăugat el în ceea ce priveşte consorţiul câştigător Antena 1 - RCS/RDS şi amortizarea investiţiei. (Petrişor Obae)

AVANTAJ PENTRU CLUBURI

Câştigătoarele sigure ale licitaţiei de ieri sunt echipele de fotbal din campionatul intern, către care se vor duce garantat milioane de euro.

RECOMPENSĂ

Campioana va primi peste 3 milioane de euro Suma obţinută pentru drepturile TV, 102 milioane de euro pentru următorii trei ani de contract, este considerată uriaşă pentru fotbalul românesc. Tranzacţia va îmbogăţi cluburile din Liga I. Banii veniţi dinspre consorţiul care a câştigat licitaţia vor spori concurenţa în campionatul intern. Suma urmează să fie împărţită de LPF echipelor din prima ligă după un anumit algoritm, în funcţie de locul ocupat în clasament în sezonul anterior.

Campioana din Liga I la fotbal va primi peste trei milioane de euro din drepturile TV. Dacă se adaugă cele zece milioane provenite din calificarea în grupele Ligii Campionilor, se poate spune că formaţia care va triumfa în campionat îşi va asigura cu uşurinţă bugetul pentru stagiunea următoare, fără ca patronul respectivei grupări să scoată vreun ban din buzunar.

Şi echipele de la mijlocul, şi cele din subsolul clasamentului vor fi favorizate, după semnarea noului contract. Spre exemplu, formaţia clasată pe locul opt în Liga I se va îmbogăţi cu 1,7 milioane de euro, pe când o echipă din subsolul clasamentului se va alege cu un milion de euro. „În Elveţia, suma totală plătită de televiziuni pentru un singur sezon este de şase milioane de euro. Suntem însă departe de campionate precum cel din Franţa, unde drepturile TV pentru un singur sezon ajung până la suma de 600 de milioane de euro“, comenta, ieri, un oficial al ligii. CINE E RCS

Companie înfiinţată de un fost judoka RCS/RDS a fost înfiinţată în 1994 de Zoltan Teszari (fost campion european de judo) care deţine şi în prezent, în majoritate, operatorul de cablu. Teszari a început afacerile în 1990, când avea 20 de ani, cu un chioşc de îngheţată. În 1992, s-a orientat către televiziunea prin cablu şi a început să dezvolte ceea ce este în prezent RCS/RDS. Compania numără în prezent 1,2 milioane de abonaţi în România, însă are reţele dezvoltate şi în afara ţării, în Ungaria şi Slovacia. În urmă cu doi ani, RCS/RDS a lansat platforma digitală DTH Digi TV, care, în prezent, are peste 600.000 de abonaţi, fiind cel mai important jucător în domeniu. MIZĂ DE PROPORŢII

Dublu avantaj Antena 1 - RCS

Licitaţia de ieri a fost cea mai disputată din ultimii ani, dar şi miza pusă în joc a fost una foarte importantă. În contextul în care telespectatorii se împart între multitudinea de canale TV, partidele din campionat funcţionează ca un magnet de audienţă. Atât Antena 1, cât şi Kanal D şi Realitatea TV aveau interese majore în achiziţia drepturilor de difuzare.

Antena 1 difuza, până în prezent, opţiunea 2 a fiecărei etape. Cum cele mai importante meciuri vor fi difuzate de acum de principalul canal Intact, Antena 1 îşi asigură o audienţă, dar câştigă şi un plus de imagine. Pe de altă parte, Intact plănuieşte lansarea canalului sportiv Arenna, către care se va canaliza o parte dintre meciuri.

Pentru operatorul RCS/RDS, meciurile din campionat înseamnă nu numai bani, ci şi un punct în plus în atragerea de noi abonaţi. Operatorul a cablat deja cămine din toată ţara (dublând reţelele deja existente), iar meciurile ar fi un argument în plus pentru clienţi, pe lângă politica low cost cunoscută a RCS. Totodată, RCS deţine şi cel mai important jucător din zona platformelor digitale - Digi TV (600.000 de abonaţi), care ar putea genera venituri dacă meciurile sunt difuzate contra cost (pay-TV).

Pentru Kanal D, meciurile din Liga 1 au fost unul dintre motoarele de creştere ale postului lansat anul trecut. Opţiunile 1 şi 4, transmise până la finalul acestui sezon, au adus recorduri de audienţă. Nu în ultimul rând, Realitatea TV, care intra ca favorită în licitaţie, avea în plan dezvoltarea postului Telesport, cumpărat recent de la Horaţiu Nicolau. „Nu ştiu ce vom face de acum înainte cu Telesport. Vom vedea zilele următoare“, a declarat Sorin Enache, director general Realitatea. BISTRIŢA ÎŞI FREACĂ MÅINILE

Pădureanu: „Mitică ne promisese o surpriză“ În calitate de preşedinte la Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu se aşteaptă să-şi umple vistieria de pe urma drepturilor TV: „Anul trecut am luat puţin peste 300.000 de euro. Acum mă aştept să iau două milioane de euro. Cumpărătorul drepturilor TV a fost un foarte bun comerciant. Îşi va scoate banii, fiindcă publicitatea va creşte de la o zi la alta. Cu câteva zile înaintea licitaţiei, Mitică Dragomir ne promisese o surpriză. Ştia el ceva“.

Fostul mare fotbalist Gică Popescu a recunoscut că nu se aştepta ca o sumă atât de mare să fie aruncată de o televiziune pentru a putea pune mâna, printre altele, pe meciuri precum Dacia Mioveni - Gloria Buzău sau Poli Iaşi - Ceahlăul. „E o sumă foarte mare, care, cu siguranţă, va ajuta fotbalul, fiindcă banii vor ajunge la cluburi. Cei care vor scoate aceşti bani din buzunare s-au bazat probabil pe creşterea din ultimul timp a pieţei media, dar şi a fotbalului. Drepturile TV n-au fost cumpărate numai de dragul de a le avea. Peste tot în lume, televiziunea este o sursă de venit în fotbal. Cluburile mari, precum FC Barcelona şi Real Madrid, care au bugete de câte 300 de milioane de euro, încasează 60 de milioane de euro din drepturile TV“. INTERVIU

Dragomir: „Aş fi vrut 200 de milioane de euro“ Dumitru Dragomir, preşedintele ligii, a condus cu mână de fier licitaţia de ieri, desfăşurată la sediul LPF. „Corleone“ i-a ameninţat pe cei care au licitat că îi paşte o amendă de 3,6 milioane de euro, în cazul în care nu vor respecta condiţiile din caietul de sarcini, dar la final a fost împăciuitor. S-a pupat cu învingătorii şi le-a strâns mâinile învinşilor. La final, bucuros nevoie mare, Mitică le-a dat de băut conducătorilor de cluburi care au fost prezenţi la licitaţie, apoi a plecat acasă, unde a tras un pui de somn. EVZ: Domnule Dragomir, cum comentaţi rezultatul licitaţiei de astăzi? Dumitru Dragomir: Dom’le, nu-s mulţumit! Aş fi vrut 200 de milioane de euro. Dar e bine şi aşa. Ce, nu e bine? Mai ales că am insistat ca totul să se facă la vedere. M-am bătut cu mulţi pentru ca presa să fie lăsată să asiste la licitaţie. Suma cu care au fost cumpărate drepturile TV pare exagerată pentru nivelul Ligii I... Dacă s-au dat aceşti bani, înseamnă că îi merităm. Adică nu eu, ci cluburile din campionatul nostru. Avem campionat tare, vă spun eu... V-a surprins câştigă torul? Dogan şi Realitatea păreau favoriţii... Ştiam că vin tare din urmă cei de la Antena 1 şi or să câştige! Ce se va întâmpla dacă vor exista întârzieri la plăţi? Până pe 15 mai, câştigătorul licitaţiei trebuie să ne vireze în cont banii pentru viitorul sezon competiţional. Altfel, vom fi nevoiţi să anulăm contractul şi să facem de urgenţă altă licitaţie, până la începerea noului sezon. Noi am fost corecţi. Pe brânză am scris brânză. N-am vândut altceva. Cei care s-au oferit să dea aceşti bani înseamnă că îi şi au. Altfel, nu s-ar fi băgat să liciteze. Care e grila după care se vor împărţi banii către cluburi? Modalitatea de împărţire a banilor va trebui aprobată de Adunarea Generală. În trecut am folosit algoritmul italian. Nu ştim dacă vom aplica în continuare acest sistem. Va decide tot Adunarea Generală.

LOVITURĂ DE TEATRU!

Din 2009, Liga Campionilor e la TVR

Postul public de televiziune revine spectaculos pe harta competiţ iilor fotbalistice intercluburi televizate.

Aseară, UEFA a acordat drepturile de televizare (prima opţiune) postului public din România pentru meciurile din Liga Campionilor, după ce Pro TV a transmis nouă ani neîntrerupt cea mai importantă confruntare europeană la nivel de cluburi. Potrivit informaţiilor EVZ, suma pe care o va plăti postul public pentru trei sezoane, începând de anul viitor, este în jurul valorii de 30 de milioane de euro.

Pentru UEFA Champions League depuseseră oferte Pro TV, Antena 1, Kanal D, Realitatea TV şi TVR. Ioan Todan, directorul departamentului Sport din TVR, spune că, de anul viitor, marţea şi miercurea vor fi zile de fotbal pentru TVR 1. „În principiu, marţi vom difuza un meci şi rezumatele, iar miercuri, înainte de partidă, vom difuza rezumatele zilei precedente“, a explicat Todan. Reluări ale rezumatelor vor fi transmise şi pe TVR 2. Cât priveşte preţul vehiculat, Todan a răspuns scurt: „No comment“. Dacă postul public are prima opţiune în Liga Campionilor, pachetul secund a fost câştigat, zilele trecute, de operatorul Boom TV.

Liga Campionilor înseamnă o revenire a postului public, după eşecurile din ultimul an: în 2007 a pierdut campionatul intern, iar în urmă cu câteva luni, a rămas şi fără unele partide ale naţionalei, în favoarea Antenei 1. TVR mai de- ţine dreptul de difuzare a Campionatelor Mondiale şi Europene de fotbal până în anul 2015.