Fondatorul Telegram reiterează angajamentul față de confidențialitatea utilizatorilor ucraineni și spune că nu există legături cu Rusia. Pavel Durov a încercat încă odată să risipească miturile despre legătura sa cu Rusia, vorbind despre ascendența ucraineană a mamei sale și cum a reușit să fugă de agențiile de informații ruse, asigurând cetățenii ucraineni că vor avea siguranță totală pe Telegram.
Născut în Rusia, Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul platformei de mesagerie Telegram și fondatorul site-ului rus de socializare VK, și-a reiterat angajamentul față de confidențialitatea utilizatorilor ucraineni într-un mesaj.
Durov a scris pe canalul său Telegram despre cum a fost forțat să părăsească VK și Rusia după ce nu s-a conformat cu o agenție de informații rusă și că oricine pune la îndoială angajamentul aplicației față de confidențialitate a greșit.
Rivalii platformei de mesagerie Telegram au reacționat
Anterior, co-fondatorul Signal, Moxie Marlinspike, a postat pe Twitter că a fost surprinzător faptul să afle că utilizatorii din Ucraina se bazează încă pe Telegram și și-a exprimat îngrijorări cu privire la confidențialitatea acestuia. În replică, Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul platformei de mesagerie Telegram a declarat:
În urmă cu nouă ani, eram directorul general al VK, care era cea mai mare rețea socială din Rusia și Ucraina. În 2013, agenția de securitate rusă, FSB, a cerut să le furnizez datele private ale utilizatorilor ucraineni de pe VK care protestau împotriva unui președinte pro-rus.
Am refuzat să dau curs acestor cerințe, pentru că ar fi însemnat o trădare a utilizatorilor noștri ucraineni. După aceea, am fost concediat de la compania pe care am fondat-o și am fost nevoit să părăsesc Rusia. Mi-am pierdut compania și casa, dar aș face-o din nou – fără ezitare. Zâmbesc cu mândrie când am citit postarea mea VK din aprilie 2014, care arată comenzile scanate de la FSB și răspunsul meu înregistrat, a scris el.
VK este o platformă de social media disponibilă în întreaga lume
Platforma este totodată cea mai populară printre ruși. Potrivit Similarweb, este în topul celor mai populare site-uri din lume și al patrulea cel mai popular din Rusia. Este, de asemenea, cel mai popular site de socializare din țară.
FSB sau Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse este o agenție rusă de informații și securitate care este considerată succesorul spiritual al KGB-ului sovietic. În aprilie 2018, un tribunal rus a interzis Telegram după ce compania a refuzat să predea cheile de criptare Kremlinului, care a susținut că serviciul era folosit de extremiști pentru a comunica.
Interdicția a fost anulată în 2021, dar Telegram a fost amendat cu un total de 15 milioane de ruble (208.000 de dolari atunci) în același an, pentru că nu a acceptat apelurile de protest de pe platformă.
Durov și-a încheiat mesajul cu o retorică pasională, reiterându-și angajamentul față de utilizatorii Telegram:
Au trecut mulți ani de atunci. S-au schimbat multe lucruri: nu mai locuiesc în Rusia, nu mai am nicio companie sau angajați acolo. Dar un lucru rămâne același – susțin utilizatorii noștri, indiferent de situație. Dreptul lor la intimitate este sacru. Acum mai mult ca niciodată.