Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin și Francois Hollande au adus un omagiu victimelor genocidului armean
Vladimir Putin și Francois Hollande au adus un omagiu victimelor genocidului armean

Vladimir Putin și Francois Hollande au adus un omagiu victimelor genocidului armean

Preşedinții Rusiei și Franței au participat, astăzi, la Erevan, capitala Armeniei, la ceremoniile de comemorare a armenilor care și-au pierdut viața, în urmă cu un secol, pe teritoriul Imperiului Otoman.

"Nu există şi nu poate exista nicio justificare pentru uciderea în masă a unui popor", a declarat Vladimir Putin. La rândul său, preşedintele francez şi-a arătat încă o dată compasiunea şi apropierea faţă de poporul armean. "Mă închin în memoria victimelor şi doresc să le spun prietenilor mei armeni că nu vom uita niciodată tragediile pe care poporul vostru le-a îndurat", a declarat Francois Hollande.

Franţa şi Rusia se numără printre cele aproximativ 20 de ţări care au recunoscut genocidul armean, în timp ce Ankara respinge în continuare acest termen.

Turcia va organiza de asemenea, vineri, o slujbă, premierul Ahmet Davutoglu afirmând că ţara sa va "împărtăşi durerea" armenilor.

Tott astăzi, Turcia a organizat o serie de ceremonii marcând 100 de ani de la începutul Bătăliei de la Gallipoli, cu o zi mai devreme decât data la care acestea au început. Preşedintele armean Serge Sarkisian a acuzat Ankara că "încearcă să distragă atenţia lumii" de la comemorările din Erevan.