Vladimir Putin și-a orchestrat propria opoziție pentru a disipa presiunile care-l alimenteză pe rivalul său Navalnîi | PULSUL PLANETEI

Vladimir Putin și-a orchestrat propria opoziție pentru a disipa presiunile care-l alimenteză pe rivalul său Navalnîi | PULSUL PLANETEI

În pragul alegerilor prezidențiale din 18 martie 2018, la ultima sa emisiune de întrebări și răspunsuri cu cetățenii - așa numita Linie Directă - înainte de prezentarea la urne, Președintele rus Vladimir Putin a încercat o tactică interesantă de a-și inventa propria opoziție pentru a disipa presiunile la adresa sa care alimentează opoziția condusă astazi de bloggerul Alexei Navalnîi.

Deși nu a anunțat încă formal candidatura pentru un nou mandat de președinte - care l-ar face cel mai longeviv lider rus, depășindu-l și pe Stalin, la încheierea mandatului în 2024 - Vladimir Putin a vorbit la 15 iunie timp de aproape 4 ore, răspunzând la 70 de întrebări în timp ce în partea sa dreaptă rulau periodic întrebări critice la adresa sa. Un test ce merită reținut.

Ca de obicei, aceste secvențe sunt organizate minuțios de establishmentul rus care nu-și permite alunecări în decor. De aceea și cei prezenți în sală, ca și cei care intră în direct să pună întrebări – inclusiv un American, prin legătură video – la fel și cei care trimit întrebări prin sms, sunt selectați și pregătiți, ca și Președintele, care are un scenariu deja asumat. Din cele 70 de întrebări, 35 au vizat problemele interne - salarii, sărăcie, mizerie, necazuri individuale și generale, 7 întrebări au vizat problemele internaționale, două au vorbit despre protecția mediului și patru despre politică internă, de asemenea show-ul l-a umanizat pe Putin, fiind premise 4 secvențe în care Putin a vorbit espre familia sa și viața sa, inclusive despre nepoți, chiar dacă a evitat orice element de identificare.

Această intervenție publică merită considerată cu atenție deoarece trădează strategiile fundamentale ale momentului ca și preocupările majore în Federația Rusă legate de opoziția care se manifestă din ce în ce mai prezent și cuprinde din ce în ce mai mulți tineri. De aceea abordarea a presupus, fără a-l pune în dificultate pe Putin, și prezența întrebărilor critice pe ecran, sub forma unor bule care afișau aceste întrebări după care dispăreau, fără a fi abordate de către Președinte. Rolul lor era acela de a sublinia deschiderea lui Putin, toleranța sa, dar și menținerea publicului critic la adresa sa în fața ecranelor. Permisiunea criticii a avut ca rol relevant și să detensioneze nervii întinși la maximum ai populației ce susține deja opoziția sa.

Din cele 2 milioane de întrebări ale celei de-a 15-a ediții anuale a sesiunii au fost selec-tate pentru critica din sânul lor observațiile„Putin, chiar speri că poporul crede în acest circ cu întrebări pregătite din timp?” „La revedere, Vladimir Vladimirovici!”, a apărut apoi pe ecran. Câteva minute mai târziu, chenarul albastru dispărea de pe ecran. „Toată Rusia consideră că stați prea mult la «tron»!”„Trei mandate de președinte – AJUNGE!”„Încetați să aruncați bani pentru armată și cursa înarmărilor”. „Încetați manipularea privind vârsta de acordare a pensionarilor. Ne enervează” „Până când o să mai auzim că nu sunt bani, dar noi trebuie cumva să supraviețuim?” „Când o să-și dea demisia Medvedev, Ciubais, Kudrin, Gref și alții?”

Aceasta e formula prin care Putin, speriat de valurile imense de protestatari, încearcă să-și nuanțeze imaginea de autocrat nemilos și să detensioneze presiunea, după ce la 2 martie fundația lui Navalnîi, FBK – Fundația împotriva mitei și a corupției, a lansat un filmuleț despre averea premierului Medvedev de miliarde de dolari în fonduri imobiliare lucrative și la 26 martie a strâns zeci de mii de oameni în 80 de orașe din Rusia, câteva sute fiind arestați. Mai mult, la 12 iunie, protestele au continuat, relansate de Navalnîi, arestat în martie pentru 15 zile, acum pentru 30 de zile în închisoare.

Problema e că Navalnîi e urmat de mii de tineri care strigă pentru Rusia fără Putin, împotriva stagnării, lipsei de locuri de muncă și a salariilor decente și împotriva minciunilor lui Putin și a propagandei mincinoase din mijloacele mass media. Liceenii și studenții asigură principala masă a protestatarilor anti- Putin, în condițiile în care Navalnîi însuși a demonstrat că reușește să strângă opoziția și a obținut la alegerile locale pentru Primăria Moscova un scor decent de 27,4%.

Ne puteți urmări și pe Google News