Profitând de criza financară, Vladimir Putin a format a cincea mare rezervă de aur din lume în numai câţiva ani. Mai mult decât atât, premierul Rusiei continuă să cumpere lunar aur în valoare de circa 500 de milioane de dolari.

Potrivit sursei citat, şi miliardarii George Soros şi John Paulson şi-au crescut expunerea pe aur, însă Putin iese în evidenţă.

"Nimeni altcineva în toată lumea nu face politcă globală la fel de fără scrupule ca Putin, un om care a furat un inel de Super Bowl de la proprietarul New England Patriots, Bob Kraft, când aceştia s-au întâlnit în urmă cu câţiva ani în Rusia", scrie Brett Arends, jurnalist la Wall Street Journal şi MarketWatch.

Aurul este cea mai lichidă rezervă în "vremuri tulburi sau chiar mai rele", afirmă Arends.

Nu cu mult timp în urmă rezervele de aur se aflau în cea mai mare parte în posesia SUA şi a europenilor, care le-au acumulat în timpul secolelor în care au dominat lumea. Această situaţie începe să se schimbe, China, Arabia Saudită şi Rusia fiind acum în top 5 al deţinătorilor de aur. Ţările din vestul Europei au vândut, iar o înrăutăţire a crizei ar amplifica acest trend.

În cazul unor ţări emergente, aurul are o pondere scăzută în rezervele valutare. Astfel, China, în pofida achiziţiilor are doar 2% din rezervele valutare în aur. În cazul Rusiei, însă, procentajul este de 9%.