Reprezentantul oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul ucrainean al Apărării, Andri Iusov, susţine că pregătirile pe care le face Rusia pentru a purta un război pe termen lung înseamnă că inamicul înțelege că planul său de a ocupa rapid Ucraina nu este fezabil.
Prin urmare, subliniază Iusov, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ia în considerare acum opțiunea unui război de uzură. "Acest concept al așa-numitei operațiuni speciale - care, de fapt, este o invazie brutală a teritoriului Ucrainei - a fost prevăzut de Putin să fie implementat rapid. Toate forțele inamicului și, în general, planul așa-numitei operaţiuni speciale sugerau un război rapid, capturarea Ucrainei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat" - a explicat Iusov. Reprezentantul GUR a menționat că Putin nu avea în plan un război de uzură, dar, în ultimele luni, se observă deja că Federația Rusă este aşezată pe "şine militare", iar societatea rusă este obișnuită cu opinia că "războiul este pentru o lungă perioadă de timp".
Vladimir Putin se gândește la un război care nu se va sfârși prea curând
"Îşi mobilizează toate rezervele și resursele. Au bugete militare imense. Vom vedea în curând și alte măsuri de natură economică pe teritoriul Federației Ruse. Pentru asta se pregătește Putin. Ucraina, însă, are o sarcină complet inversă - 2023 trebuie să fie anul victoriei noastre, o schimbare radicală a situației, pentru că nici Ucraina și nici întreaga lume civilizată nu au nevoie de acest război prelungit".
Occidentul resimte cu înfrigurare actualele succese tactice ale Federației Ruse în cursul operațiunii militare speciale din Ucraina.
Ce se află în spatele acestor cuvinte explicase Stoltenberg în ajun, spunând că NATO se va extinde pe seama Suediei și Finlandei și nu a exclus posibilitatea unor livrări de cele mai noi tipuri de armamente de înaltă precizie și de tehnică pentru Kiev și țările membre UE și ale Alianței Nord-Atlantice.
Pe 10 ianuarie la Harkov a sosit ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, care a promis să crească livrările de arme pentru Ucraina, precum și să formuleze propuneri concrete în direcția sprijinirii intrării țării în UE
Ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung l-a citat în acest sens pe primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, care împreună cu liderii Franței și Marii Britanii, fac lobby acestui gen de livrări. „Varșovia primește de la Statele Unite 350 de tacuri Abrams și este dispusă să transfere Ucrainei tancurile sale Leopard 2”, a declarat primul ministru polonez, care a promis crearea unei coaliții a țărilor care au capacitatea să înzestreze Forțele Armate ale Ucrainei cu armamente grele occidentale. Jurnaliștii occientali scriu că, această hotărâre va fi luată probabil deja pe data de 20 ianuarie, când va avea loc o nouă întâlnire a „prietenilor Kievului” în așa-numitul format Ramstein.
sursa: RADOR