Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin s-a prăbușit! Pandemia i-a dat o lovitură năucitoare
Vladimir Putin s-a prăbușit! Pandemia i-a dat o lovitură năucitoare

Vladimir Putin s-a prăbușit! Pandemia i-a dat o lovitură năucitoare

Vladimir Putin a deținut puterea în Rusia de zeci de ani, după ce a oscilat între președinte și prim-ministru în încercarea de a-și păstra controlul asupra țării. Ultimele sondaje arată că rata sa de aprobare a scăzut la un nivel nemaivăzut în aproape un deceniu. 

Președintele rus Vladimir Putin și-a condus țara dintr-o poziție de înaltă demnitate publică din 1999 până în zilele noastre. În ultimii 22 de ani, el a împărțit cu premierul primele poziții ale Rusiei, păstrând în același timp o rată de aprobare ridicată. Însă ultimele sondajele sugerează că modul în care a gestionat țara în cazul Covid a avut un impact asupra popularității sale.

Potrivit ultimelor sondaje, în prezent, rata de aprobare a lui Vladimir Putin este de 61%, cea mai mică din 2020. Ultima dată când a scăzut atât de jos a fost în iulie 2020, când Rusia a prelungit prima perioadă de carantină totală. Doar 59% dintre ruși l-au aprobat pe președinte în acel moment, comparativ cu 33% care l-au dezaprobat pentru modul în care conduce Rusia.

Deși a recuperat recent și s-a menținut în jurul valorii de 60%, rata de încredere lui Vladimir Putin a scăzut constant din iunie anul acesta. Când regulile Covid s-au relaxat în mai, inflația din Rusia a început să crească. Creșterea prețurilor de consum a atins șase procente în acea lună, prețurile la alimente crescând însă mult mai mult în realitate.

Până în iulie – când ratingurile sale scăzuseră la 64% – Rusia se afla în fruntea unui alt val Covid. Tendința s-a păstrat, iar Rosstat a atribuit 38.992 bolii în acea lună, cazurile atingând un maxim de 55.000 pe zi. Media de șapte zile se situează acum la 18.707, dar rușii nu s-au mai împăcat cu modul în care gestionează situația Vladimir Putin.

Rata de neîncredere la un nivel record

Dezaprobarea a atins un nivel record din toate timpurile, potrivit datelor furnizate de Statista, care ridică rata de neîncredere la 37%. Este numărul este cel mai mic din întreaga sa carieră de politician, atingând acest nivel doar în noiembrie 2013.

Statista a raportat rezultatele sondajului după ce a chestionat rușii în parteneriat cu firma Levada Center din Moscova. Aceste rezultate vin în timp ce Rusia se luptă să administreze vaccinul populației. Date recente arată că, la jumătatea lunii august, mai puțin de un sfert din populația cu 146 de milioane de oameni din Rusia a primit cel puțin o doză de vaccin. În total, acest lucru înseamnă că mai puțin de 36,5 milioane de persoane au o protecție minimă împotriva virusului.

Doar 30% dintre oameni (aproximativ 43,8 milioane) au făcut ambele doze.

Rusia și-a dezvoltat propriul vaccin – Sputnik V – care a demonstrat un succes considerabil în combaterea virusului. O lucrare publicată pe siteul medRxiv pe 25 august a arătat că acesta a ajutat la prevenirea infecției severe din varianta Delta. Studiul făcut pe 14.000 de persoane a confirmat că a redus riscul de spitalizare cu 81%. S-a constatat că vaccinul reduce și șansele de „leziuni pulmonare severe”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News