VLADIMIR PUTIN: Rusia își va continua politica externă INDEPENDENTĂ, în ciuda presiunilor
- Simona Mătieș
- 10 februarie 2015, 14:04
Rusia îşi va continua politica externă independentă în pofida presiunilor prezente în „cadrul internaţional actual plin de provocări'', a declarat, azi, preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Diplomatului, sărbătorită în Rusia la 10 februarie.
Şeful statului rus a ţinut să accentueze importanţa activităţii Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, fie că este vorba de lucrători din centrala de la Moscova, fie de ambasadele, consulatele şi alte birouri reprezentative ale ţării.
„Este o garanţie faptul că Federaţia Rusă, indiferent câtă presiunea va fi asupra noastră, va continua să urmeze o politică externă independentă, pentru a sprijini interesele fundamentale ale poporului nostru şi în concordanţă cu stabilitatea şi securitatea globale'', a explicat Putin, într-un mesaj adresat diplomaţilor ruşi.
Intervenţia lui Vladimir Putin are loc cu doar o zi înaintea unui summit cvadripartit ce îi va mai reuni, la Minsk, pe preşedinţii francez şi ucrainean, Francois Hollande şi Petro Poroşenko, şi pe cancelarul german Angela Merkel, în vederea ajungerii la un acord de pace în estul Ucrainei, scrie Reuters, citată de Agepres.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menţionat că pregătirile pentru acest summit sunt în desfăşurare, fără a oferi alte detalii, conform DPA, citată de Agerpres.
Analiştii politici consideră că principalul obstacol pentru avansarea negocierilor este reuniunea ce are loc marţi, tot la Minsk, între reprezentanţi ai separatiştilor proruşi şi ai aşa-numitului Grup de contact, format din Rusia, Ucraina şi OSCE.
Fostul preşedintele ucrainean Leonid Kucima, ce reprezintă Kievul în Grupul de contact, va ajunge azi după-amiază în capitala belarusă.
În privinţa proiectului planului de pace promovat de Paris şi Berlin, unul dintre cele mai delicate puncte ale negocierilor este trasarea liniei de demarcaţie între cele două tabere, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiştii proruşi au cucerit noi teritorii şi nu mai acceptă linia de demarcaţie ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.